Patiënten enthousiast over proef met zelfmeetkiosk

Arts met patiënt bij laptop Tergooi ziekenhuis

Patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (RTZ) zijn enthousiast over een proef met een zelfmeetkiosk. Ze staan op de poliklinieken Cardiologie, Interne Geneeskunde en Gynaecologie. Daarmee kunnen patiënten eigenhandig vitale metingen doen, die direct in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) terecht komen.

In de Zelfmeetkiosken meten patiënten zelf hun bloeddruk, hartfrequentie, gewicht, lengte en BMI, voorafgaand aan hun afspraak op de polikliniek. De test is onderdeel van het ETZ-programma ‘Polikliniek van de toekomst.’

Voor zowel patiënten als medewerkers biedt de zelfmeetkiosk voordelen. Doordat recente medische gegevens al zijn geregistreerd, vermindert de administratielast en worden de spreekuren spoeler doorlopen. Dat scheelt in de werkdruk, verwacht Carol van Steenoven, teamleider polikliniek Cardiologie. ‘’Door patiënten die dat kunnen zelf de metingen te laten doen, hebben onze medewerkers op de poliklinieken meer tijd voor de patiënten.’’

Gebruiksvriendelijk

De eerste resultaten van de proef zijn veelbelovend. Op de polikliniek Cardiologie waren er in de eerste twee weken al 250 metingen gedaan. De patiënten zijn over het algemeen enthousiast, geeft de teamleider aan. “De meeste patiënten vinden het ook leuk om te doen.”

Gebruikers vinden de zelfmeetkiosk vaak gebruiksvriendelijk, snel en gemakkelijk. Vrijwilligers staan in de buurt van de kiosken om waar nodig te helpen. Zo raken patiënten vertrouwd met het apparaat.

De uitslagen van de metingen worden door het apparaat geprint en de patiënten kunnen een uitdraai meekrijgen. De inzichten in de eigen gezondheid worden door patiënten als een meerwaarde ervaren. Die betrokkenheid bij hun eigen gezondheid juichen we toe”, zegt projectleider Sophie Truijens. Verschillende patiënten geven uit zichzelf aan te verwachten dat processen in het ziekenhuis meer automatiseren. Tijdens de proef adviseert negentig procent van de patiënten het ETZ aan om met de zelfmeetkiosken door te gaan.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X