Programma veilig internetten om toename WhatsAppfraude

data
Whatsapp

WhatsAppfraude neemt hand over hand toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Fraudehelpdesk waar tot oktober 9605 meldingen van dit soort fraude binnen kwam. Ten opzichte van heel vorig jaar is dat bijna vier keer zoveel.

Het gaat vooral om de vorm van oplichting waarbij iemand zich voordoet al familielid of vriend. Vaak zijn het berichten in de trant van: “Hey, pa, ik heb een nieuw nummer.” Kort daarna gevolgd door een verzoek om geld. Tot en met september ging het om 1154 slachtoffers. Ze werden voor zeker 3,3 miljoen euro opgelicht.

Ook banken geven aan dat er in 2019 een sterke toename was van poging tot fraude en oplichting.
Internetcriminelen gebruiken e-mail, sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten. De totale schade door dit soort fraude was in 2019 24,1 miljoen euro. In 2018 was dat nog 12,6 miljoen euro.

Bij WhatsAppfraude is er geen sprake van hacken. Technisch gezien is er dan ook weinig tegen te doen, behalve voorlichten. Dat voorzag ook de overheid. Staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf eind vorige week het startsein voor het nieuwe programma voor veilig internetten Klik & Tik. Veilig online van Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl.

Zo’n 370 bibliotheken bieden Klik & Tik-cursussen. Ze helpen daarmee vooral ouderen om te leren werken met de computer, tablet en het internet. In 2019 leren al bijna 41.000 mensen zelfstandig thuis of onder begeleiding via Oefenen.nl om beter om te gaan met een computer en het internet.

Naast het online programma is er ook het werkboek Strips en tips om veiliger te internetten. Met strips, uitleg, tips en vragen over hoe je veiliger kunt internetten. De ontwikkeling van het programma is medegefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gemeente Den Haag.

Maand van de Veiligheid

De lancering komt tijdens de Maand van de Veiligheid in samenwerking met Bibliotheek Den Haag. Raymond Knops, ook verantwoordelijk voor de digitale inclusie, gaat met cursisten van Bibliotheek Den Haag online in gesprek over veilig internetten. Het programma Klik & Tik. Veilig online is ontwikkeld met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gemeente Den Haag.

Veel burgers letten onvoldoende op veiligheid. Men is weinig alert op phishing, werkt met onveilige instellingen of weet niet wat te doen bij calamiteiten. Daarom heeft Oefenen.nl de reeks van Klik & Tik-programma’s uitgebreid met een zesde programma Klik & Tik. Veilig online.

7 Gouden Regels

Met Klik & Tik. Veilig online leren (jong) volwassenen de 7 Gouden Regels voor veilig internetten. Hoe je (on)veilige websites herkent, sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Welke link je kunt vertrouwen, hoe je veilig omgaat met wifi, hoe je veilig gegevens deelt en hoe je veilig online betaalt. In dit programma leer je de Gouden Regels toepassen in herkenbare situaties.

Bibliotheken spelen een steeds belangrijkere rol in het digitaal op weg helpen van burgers. En een groot deel van de mensen die oefenen, doen dat in een van de 370 bibliotheken waar met name aan ouderen Klik & Tik-cursussen krijgen en waar inloopspreekuren zijn.

Lees ook:
  • WhatsApp business nu in Nederland beschikbaar
  • Coronacrisis geeft ons lessen in onzekerheid

Gerelateerde berichten...