Salary Survey: coronadip IT-vacatures voorbij maar salaris stagneert

AI

De coronadip in de IT-vacatures is vooral voor hoogopgeleiden voorbij. De salarissen stagneren echter. Dat staat in de jaarlijkse Salary Survey van wervingsbureau Robert Walters.

De survey biedt zicht op arbeidsmarkttrends en salarisontwikkelingen in onder andere de IT-sector. Het herstel zette rond de start van het derde kwartaal van vorig jaar in.

Grote bedrijven

Vanaf dat moment ging het heel snel. Vooral de grote bedrijven en publieke organisaties gingen IT-experts werven voor een vast dienstverband. Tegelijkertijd was er wel sprake van stagnatie in de salarissen.

De stagnatie in salarissen duurt volgens Robert Walters nog wel even. Het zal dit jaar zeker blijven. Wel verwacht het onderzoeksbureau dat dit niet zal gelden voor de vorig jaar al veelgevraagde experts in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Dip

Na een forse dip in het tweede kwartaal in IT-vacatures met een terugval van veertien procent vacatures vergeleken met het eerste kwartaal van 2020, was juist corona aanleiding voor een herstel in het aantal vacatures. Dat gold als eerste voor IT-specialisten. Met als resultaat dat in het laatste kwartaal vorig jaar het aantal vacatures zelf hoger uitkwam dan in het vierde kwartaal het jaar daarvoor.

Zo waren er in het laatste kwartaal van 2020 het aantal vacatures voor hoogopgeleide ICT’ers uit op 28.904 terwijl het in de laatste maanden van 2019 op 27.545 uitkwam. De meeste vacatures waren voor data-specialisten op WO-niveau.

Robert Walters stelt dat de stijging laat zien dat hoe nodig een goed functionerende it-afdeling en een goede en sterke it-infrastructuur is. Vooral nu er in razend tempo veel gedigitaliseerd moest worden.

De groei in vaste contracten werd dit keer mede mogelijk gemaakt door ZZP’ers die graag in vaste dienst wilde komen. Vaak kregen ze dat ook onder gunstige voorwaarden voor elkaar, bijvoorbeeld doordat werkgevers meteen een vast contract aanboden in plaats van eerst een jaarcontract. Mede hierdoor kwamen vraag en aanbod iets dichter bij elkaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...