Samenwerking DICA en DCCG en IKNL zorgt voor betere dataverzameling rond darmkanker

Een nieuwe samenwerking tussen een aantal grote verzamelaars van data over darmkanker moet zorgen voor hogere kwaliteit van zorg en minder administratieve lasten.

Het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), De Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG), en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), bezegelden hun samenwerking gisteren met een officieel contract.

De overeenkomst werd donderdagochtend ondertekend. Als dit goed verloopt wordt de samenwerking uitgebreid naar registratie van andere ziektebeelden.

 

Efficiënt

De drie organisaties zijn betrokken bij het verbeteren van de (uitkomsten van) zorg van patiënten met darmkanker. De organisaties willen vooral efficiënter kunnen registreren. Dit betekent bijvoorbeeld dat patiënten geen dubbele vragenlijsten meer krijgen.

De instellingen gaan namelijk werken met één gemeenschappelijke dataset. De zorgverlener of het instituut kan hierdoor meteen zien wat er al gedaan is en wat de uitkomsten daarvan zijn.

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Meerdere organisaties zijn betrokken bij het meten en evalueren van de kwaliteit van zorg. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is dit DCCG. Vanuit kwaliteitsregistratie en -evaluatie is dit DICA. En vanuit kankerregistratie en netwerkvorming is dit IKNL.

De organisaties willen niet alleen de patiënt ontlasten en de administratieve lasten verminderen. Tegelijkertijd wordt zo nog betere data gegenereerd voor zorgevaluatie en wetenschappelijk onderzoek.

 

Dubbel bevragen

“Onze organisaties hebben hetzelfde doel: de darmkankerzorg in Nederland nóg beter maken. Daarom is het een logische stap dat we de samenwerking opzoeken,” vertelt Bas Geerdes, medisch manager bij IKNL.

Eric Hans Eddes, directeur DICA vult aan: “Uiteindelijk doen we dit voor de patiënt en de zorgverlener. Dat betekent dat we zo efficiënt mogelijk ons werk doen. Een belangrijk streven daarbij is dat we patiënten en zorgverleners niet langer ‘dubbel’ bevragen door middel van vragenlijsten.”

De afspraken rond gegevensverzameling betreffen bijvoorbeeld de veelgebruikte basisitems en items die passen bij de specifieke doeleinden van DICA en IKNL. Zorgaanbieders hoeven de benodigde gegevens slechts één keer te registreren. Daarnaast spreken de organisaties af waarover patiënten worden bevraagd.

De gerapporteerde uitkomsten worden vervolgens ook weer centraal verwerkt. Zo kunnen dezelfde resultaten voor de verschillende doelen van de organisaties worden gebruikt.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De samenwerking gaat ook over het afstemmen en gezamenlijk beoordelen van aanvragen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kan een instelling bijvoorbeeld makkelijk zien of een onderzoeksvraag al eerder is gedaan. Overlap en tegenstrijdigheid in gepubliceerde informatie wordt zo ook voorkomen.

 

Gerelateerde berichten...