Scholen en overheid: gebruik geen Googlediensten

wereldkaart cloud

Scholen, universiteiten en overheid: gebruik geen Googlediensten. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens in twee vertrouwelijke adviezen waar het FD de hand op wist te leggen.
Het gaat vooral om gebruik van e-mail- en clouddiensten  als Gmail, Meet, Sheets, Docs en Classroom van de techreus.

Volgens het AP zijn onderwijsinstellingen niet of niet goed op de hoogte van waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten terecht komen en waar ze vervolgens worden bewaard. De waakhond noemt in het rapport zelfs dat de manier waarop deze bedrijven omgaan met de privacygevoelige data onrechtmatig.

Overheden en de onderwijssector kunnen Googlediensten alleen weer gebruiken als er volgens het AP eerst een aantal fundamentele vragen zijn beantwoord. Het AP waarschuwt dat de instellingen zelf moeten opdraaien voor de gevolgen als ze dergelijke software wel gebruiken. Ook als blijkt dat de bedrijven waarvan zij diensten afnemen niet handelen volgens de Europese privacywet AVG. Wel kunnen ze altijd terecht bij de AP voor advies.

Harde woorden

De harde woorden leidden intussen tot overleg met Google. Dit doen vooral overheid, onderwijskoepels en een IT-koepel voor academici. Ze doen een dringend beroep op het bedrijf om hun leven te beteren.

Volgens het FD belooft Google intussen hun leven te beteren. Concrete toezeggingen en maatregelen zijn er echter nog niet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X