Slim datagebruik zorgt voor minder sterfte, complicaties en kosten

Kloppend hart op monitor

Slim datagebruik zorgt daadwerkelijk voor minder sterfte en complicaties en daardoor ook lagere kosten. Met slim datagebruik konden hartspecialisten in het Catharina Ziekenhuis zorgbehandelingen beter analyseren. Dat blijkt uit het proefschrift van Gijs van Steenbergen die ermee promoveerde aan de TU/Eindhoven.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans om te overlijden tijdens een hartklepvervanging hierdoor daalt van 4,5 procent naar 1,3 procent. En de zorgkosten in de eerste weken na een bypassoperatie werden bijna gehalveerd.

Door data slim te analyseren, kond bij diverse behandelingen de kwaliteit van zorg verder omhoog. Bij vervanging van de aortaklep via een katheter nam in het hartcentrum van het Ziekenhuis de sterfte rondom de ingreep veel sterker af dan in andere hartcentra in Nederland. Gijs van Steenbergen: ‘’Door data routinematig te analyseren, zijn we in staat om trends te ontdekken. Als je inzoomt op die trends kun je door een aanpassing de zorg verbeteren en de kosten verlagen.’’

Uit een ander onderzoek bleek dat het beter bewaken van het stoppen van antistollingsmedicatie vóór een bypassoperatie de kans op een heroperatie 3,5 keer zo klein maakt en de kans op bloedtransfusie 2,5 keer zo klein. “In korte tijd hebben we door het analyseren van data spectaculaire verbeteringen doorgevoerd”, aldus Van Steenbergen.

E-health en lagere kosten

Bij zowel de bypassoperaties als de ICD-implantaties, een apparaat tegen hartritmestoornissen, blijken e-health-toepassingen te leiden tot minder zorgkosten. In de patiëntengroep met een e-health-toepassing daalde na een bypassoperatie het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp en de huisarts in de eerste weken na de operatie met 44 procent. Die e-health-toepassing is samen met de Hartstichting ontwikkeld. Bij patiënten met een ICD van wie het kastje op afstand wordt uitgelezen, maakte 14 procent minder gebruik van zorg.

Voor het verbeteren van de kwaliteit en vermindering van kosten maakt het hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis gebruik van data uit de zorg. Die dienen normaal gesproken bijvoorbeeld voor kwaliteitsregistraties bij de Nederlandse Hart Registratie (NHR) of verantwoording naar zorgverzekeraars. Het gaat dus om verdere analyse van al bestaande gegevens.

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum combineerde deze verschillende databronnen, waardoor nieuwe inzichten ontstaan zonder dat dat heel veel extra inspanningen vraagt. De gebruikte methode met slim datagebruik kwam tot stand in het Topzorgprogramma van het hartcentrum, via en subsidie van 3 miljoen euro van ZonMw.

Het hartcentrum gaat de werkwijze op korte termijn breder inzetten, zowel bij andere behandelingen als in samenwerking met ziekenhuizen uit de regio die patiënten verwijzen naar het Catharina Ziekenhuis. De nieuwe methode ligt tevens aan de basis van een ziekenhuisbreed programma om door middel van data bij behandelingen de balans tussen kwaliteit en kosten te meten en waar mogelijk te verbeteren.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X