SURF en Nikhef leggen eerste 400Gbit/s-verbinding tussen Amsterdam en CERN

datacenter digitale infratructuur

SURF en Nikhef hebben de eerste internationale 400Gbit/s-verbinding gerealiseerd. De verbinding loopt tussen Amsterdam en CERN in Zwitserland over 1650 kilometer. Deze verbinding bouwt voort op de geslaagde proef in de Randstad in 2020.

De verbinding tussen Nikhef in Amsterdam en CERN loopt over glasvezel met optische apparatuur van SURF. De eerste testen over deze lijn zijn inmiddels positief. Vorig jaar testten Nikhef en SURF dezelfde techniek al uit in de Randstad. De technieken uit de test draaien nu ook in de nieuwe internationale verbinding.

Extra aandacht nodig

Een 400Gbit/s-verbinding van ruim 1650 kilometer vraagt extra aandacht. Zo is het belangrijk dat de vezels zo schoon mogelijk zijn. Om het verlies van de verbinding te beperken, zijn zo weinig mogelijk fiberconnectors gebruikt. Deze connectoren zorgden voor verlies.

SURF heeft daarom in de verbinding zoveel mogelijk fibers aan elkaar gelast. Naast deze randvoorwaarden moest de verbinding ook extra versterkt worden om over 1650 kilometer te kunnen werken. Hiervoor zijn speciale Raman-versterkers gebruikt.

Deeltjesversneller weer opgestart

De afgelopen jaren heeft CERN een aantal upgrades uitgevoerd aan de Large Hadron Collider. In 2021 wordt de CERN-deeltjesversneller weer langzaam opgestart. Bedoeling is dat in 2022 de LHC weer in volle productie is. De data die de LHC dan oplevert, wordt dan via Nikhef via de 400Gbit/s-verbinding wereldwijd verder gedistribueerd. Hiervoor is een snelle en stabiele verbinding essentieel.

Over vijftien maanden moet de grootste deeltjesversneller ter wereld voor het eerst op de maximale energie gaan draaien. De zogeheten Long Shutdown 2 (LS2) van de LHC en haar injectorcomplex begon twee jaar geleden, vroeg in 2019.

Sindsdien hebben ingrijpende upgrades in het versnellercomplex en belangrijke onderhoudswerkzaamheden geresulteerd in een verjongd versnellercomplex met injectoren die geschikt zijn voor een decennium of meer aan hoge-helderheidsbundelproductie. In Run 3 gaat de LHC in drie jaar tijd tweemaal zoveel botsingen leveren als in alle voorgaande jaren samen, is de verwachting.

Voorlopig hoogtepunt van het LHC-programma was de ontdekking in 2012 van het higgsdeeltje, de langgezochte sluitsteen van het standaardmodel van de deeltjesfysica. Veel LHC-onderzoek is sindsdien gericht op het verder verkennen van dit cruciale deeltje, ook bij Nikhef.

De eerste bundel van de nieuwe Linac 4 werd op 7 december geïnjecteerd in de verbeterde Proton Synchrotron Booster (PSB). De PSB ondergaat een inbedrijfstellingsperiode voordat de bundel op 1 maart van dit jaar in de Proton Synchrotron (PS) wordt geïnjecteerd. Daarna is het PS aan de beurt om in bedrijf te worden gesteld, voordat de bundel op 12 april naar het Super Proton Synchrotron (SPS) wordt gestuurd.

Na de overdracht aan het elektrische kwaliteitsteam voor de laatste elektrische tests, zullen er voedingstests en een lange training plaatsvinden om de LHC-magneten in staat te stellen velden te ondersteunen die groter zijn dan de velden die nodig zijn tijdens Run 2, toen de energie 6,5 TeV bedroeg. De testbundels zullen eind september 2021 in de LHC circuleren, slechts vier maanden later dan gepland voor de COVID-19 pandemie.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...