SURF gaat voor Cloud Management Platforms

Veel it-afdelingen hebben onvoldoende greep op de cloud-oplossingen die medewerkers de afgelopen jaren – vaak op eigen houtje – gebruiken. Cloud Management Platforms kunnen dit ondervangen. SURFnet richtte zo’n platform in voor de wereld van onderwijs en onderzoek. En Cloudscanner ontwikkelde een Cloud Management Platform-as-a-Service.

Waarom zou iedere aangesloten instelling zelf het it-wiel uitvinden? Samenwerking is zoveel slimmer en voordeliger. Dat is ongeveer de basisfilosofie van SURF, de ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Er zijn drie werkmaatschappijen: SURFmarket, SURFnet en SURFsara. De eerste is de it-inkooporganisatie en regelt de licenties en contracten. SURFnet verzorgt het netwerk met alle daarop draaiende it-diensten en SURFsara doet aan supercomputing en fundamentele research.

 

Miljoen gebruikers

Op het netwerk van SURFnet zijn ruim 160 universiteiten, hogescholen, universitaire medische centra, onderzoeksinstellingen en mbo-instellingen aangesloten. Alle gebruikers in totaal halen het imposante aantal van 1.000.000 gebruikers. “De aangesloten instellingen richten zich steeds meer op de cloud”, constateert Michel Wets, productmanager cloud-services van SURFnet. “Je ziet duidelijk een beweging naar een multicloud strategie. Het gaat om tal van applicaties en services van een veelheid van aanbieders die on demand worden afgenomen.

De instellingen bewegen zich – in verschillend tempo weliswaar, maar toch onmiskenbaar – in deze richting. Daarmee gaan ze weg van het beheren van eigen, on premise it-resources. Het is onze taak ze daarbij te begeleiden. Ze moeten goed passende gemeenschappelijke diensten te ontwikkelen die aansluiten bij hun wensen.”

Als voorbeeld noemt Wets Hogeschool Inholland. Zij nemen eind eerste kwartaal van 2017 afscheid van het eigen datacenter. Vanaf dat moment betrekt ze haar Infrastructure-as-a-Service (IaaS) resources alleen nog uit de SURF cloud.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van maart.

 

Gerelateerde berichten...

X