Tech gaat helpen bij handhaving anderhalve meter

brouw tech

Slimme technologie gaat zorgen voor de handhaving van de anderhalve meter. Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME zegt dat naar aanleiding van een technologieverkenning met steun van de VNG.

De organisatie gaat de uitkomsten delen met gemeenten en de Rijksoverheid. Belangrijk is dat de overheid deze technologie gaat toepassen om de anderhalve meter samenleving mogelijk te maken.

Sensoren

Het gaat dan bijvoorbeeld om sensoren die data verzamelen en analyseren en zo informatie vergaren over drukte. Verder kun je drukte-analyse via beeld, geluid en (openbare) databronnen en het digitaal nabootsen van fysieke locaties via simulaties inzetten voor beter inzicht. Deze technologieën zullen het inzicht in drukte en het functioneren van de buitenruimte versnellen. Als dat nodig is kunnen overheden tijdig ingrijpen.

Met de uitbraak van COVID-19 staan steden en hun bewoners voor een enorme uitdaging. Het naleven van de social distancing maatregelen blijkt in de praktijk moeilijk en vraagt daarom om slimme ondersteuning. Gemeenten moeten alle zeilen bijzetten om het aantal personen in de publieke ruimte te beperken, zorgen voor een goede doorstroming van mensen en wachtrijen voorkomen. Slimme technologie kan gemeenten hierbij helpen.

Ruimte

Naast fysieke aanpassingen in de stad, zoals het creëren van ruimte voor voetgangers, is er vraag naar technologische oplossingen die een bijdrage kunnen leveren. Daarom heeft FME een technologieverkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden. En die blijken, nu al, talrijk te zijn. Zo is het al mogelijk met algoritmen geluidsgolven te visualiseren en deze om te zetten naar ‘heat maps’ waarop drukte zichtbaar wordt. Daarnaast maken bedrijven slimme draagbare apparaten die je een seintje geven wanneer een persoon dichter dan anderhalve meter bij je staat of zit.

FME heeft 2.200 aangesloten bedrijven. Ze gaan van grote industrie/multinationals handelsbedrijven, middelgrote en kleine industrie. Ookn technostarters, die actief zijn in de sectoren metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof zijn aangesloten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X