Tech tegen stropers met Connected Conservation Foundation

man met rugzak zit op heuveltop in natuur

Connected Conservation Foundation is een nieuwe organisatie die stroperij met tech wil aanpakken. De stichting ging gisteren van start.

De nieuwe stichting wil alle vormen van stroperij over de hele wereld uitroeien. Om te beginnen gaat de stichting fondsen werven voor tech-projecten ter plaatse. De bedoeling is dat er extra bewaking komt met sensoren en biometrie. Zo worden de stropers gepakt nog voordat ze kunnen toeslaan. De lokale gemeenschappen krijgen daarbij een steuntje in de rug door extra onderwijs en nieuwe banen.

Bescherming

De bescherming van wilde dieren is nu belangrijker dan ooit vanwege de levensveranderende impact van het coronavirus. Het aantal stroperijen neemt toe, Het lokale levensonderhoud dat afhankelijk is van het wildtoerisme staat daardoor onder druk. Het coronavirus heeft de plattelandseconomieën in heel Afrika uitgehold. Dit leidt tot verhoogde druk op beschermde gebieden.

Op sommige plaatsen is er een forse toename van stroperij op bush-vlees en hoogwaardige wildproducten. Onmiddellijke actie is nodig om bedreigde diersoorten zoals neushoorns, olifanten, leeuwen, schubdieren en tijgers te beschermen. Dat geldt ook voor de vele andere soorten die in de natuurreservaten leven.

Wilde dieren

De projecten voorzien okale natuurbeschermers van technologie waarmee zij verdachte activiteiten in natuurreservaten kunnen opsporen en aanpakken vóórdat de stroperij plaatsvindt. De stichting werkt daarbij samen met de omliggende gemeenschappen, Zo geven ze door middel van on-the-job training voorlichting over de verschillende technologische oplossingen.

De stichting is opgericht onder leiding van Bruce ‘Doc’ Watson, medeoprichter van Dimension Data (nu onderdeel van het in 2019 opgerichte NTT Ltd.). De stichting brengt technologiepartners, natuurbeschermers en gelijkgestemde organisaties bij elkaar. Standpunt is dat alleen een multidisciplinaire aanpak en gebruik van conservatietechnologie de stroperij kan stoppen.

Pilot

Connected Conservation Foundation borduurt voort op een eerder pilot. Het eerste project reduceerde de neushoornstroperij in een Zuid-Afrikaans particulier wildreservaat in de eerste twee jaar met 96 procent. Sindsdien is het project uitgebreid naar Noord-Kenia. Daar werkt men nu nauw samen met de Northern Rangelands Trust.

De stichting neemt de werkwijze van de pilot over en volgt bij natuurbescherming niet langer de bewegingen van dieren, maar van mensen. Het pilotproject kende een breed scala aan technologieën, zoals sensoren, bewakingscamera’s, biometrische scanning en akoestische vezels. Zo kunnen ze als het ware een ‘Reserve Area Network’ vormen dat wilde dieren en de mensen die verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid beschermt.

De combinatie van technologie van NTT Ltd. en Cisco, de steun van partners zoals The Vulcan Trust, Dimension Data, Mishcon de Reya en Northern Rangelands Trust, en de door individuele en zakelijke sponsors ingezamelde fondsen, helpen de stichting bij het opzetten van meer van deze succesvolle projecten in andere gebieden om nog meer diersoorten te beschermen.

De nieuwe stichting zetelt in Londen en opereert onafhankelijk onder aansturing van een raad van bestuur. De stichting wil een raamwerk en structuur bieden waarbinnen donaties en investeringen kunnen worden aangetrokken en beheerd, en zorgen voor transparantie over het hoe en wanneer inzetten van fondsen voor projecten.

Donaties via de website ondersteunen de reservaatprojecten in Zuid-Afrika, Kenia, Mozambique en Zambia. Primaire doel is de bescherming van neushoorns, olifanten en antilopen. De ontvangen donaties helpen dan ook de technologie en apparatuur aan te schaffen die nodig zijn om de virtuele omheining te maken en het land waar de wilde dieren leven te beschermen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...