Tech United Eindhoven wint WK robotvoetbal

robocup robotvoetbal 2022 TU/e

Team Tech United van de TU Eindhoven won afgelopen weekend hun zesde WK-titel robotvoetbal. De robotteams wonnen de laatste RoboCup-finale met 15-0. De zorgrobot van Tech United pakte ook goud met het correct uitvoeren van huishoudelijke taken.

Het was voor het eest sinds 2019 dat de Eindhovenaren in staat waren om weer een WK te spelen. Toch kon de grote tegenstander van het team van Tech United, meermalig kampioen uit China Water nog niet aantreden.

De finalerondes voor middelgrote voetbalrobots vond zondag plaats in de Thaise hoofdstad Bangkok. De wedstrijd was een Nederlands onderonsje tussen ASML Falcons en het Eindhovense team n ASML Falcons. Het Eindhovense team was vanaf het begin oppermachtig.

Autonoom

De robotteams speelden vijf tegen vijf op een klein veld, maar wel met een normale voetbal. De robots voetbalden autonoom met gebruik van sensoren en slimme software. Belangrijkste regels zijn dat de robots de bal maximaal drie meter mogen dribbelen. Daarna moeten ze schieten of de bal passen.

Het robotteam van Tech United had spelers als Jackie Groenestroom, Lieke Motors en Dominique Bluetooth, versloeg vanaf de eerste ronde hun tegenstanders met speels gemak. Zo won het team twee keer met 18-0 tegen twee Indonesische teams. De robots van ASML Falcons was in een voorronde wel een keer in staat om Tech United te verslaan met 3-4. Toch bleek in de finale dat de wereldtitelhouder te sterk voor hen was.

Dat robots alleen tegen robots voetballen blijft uiteindelijk niet zo. De bedoeling is dat het team in 2050 tegen mensen gaat spelen. In de voorbereidende wedstrijden wist Tech United een keer van het profvoetbalteam uit Portugal na strafschoppen te winnen. Dat lukte omdat het vrouwenteam niet op volle kracht speelde. Op de dag van de finale speelde Tech United nog een oefenwedstrijd tegen mensen, maar verloor die met 2-3.

Tafel dekken

Zorgrobot HERO won in de categorie housekeeper goud. HERO moest bijvoorbeeld mensen ontvangen, tafeldekken afval buitenzetten. Dat ging de laatste dag minder goed dan de dag ervoor. HERO pakte per ongeluk de vuilnisbak in plaats van de vuilniszak. Daarna moest hij de tafel te dekken voor het ontbijt en het ontbijt serveren en smoothie maken. Deze opdracht lukte goed, want HERO zette alles items goed op tafel.

Ook in de ‘party host’ challenges deed HERO het goed. De robots moesten drankjes serveren, specifieke mensen herkennen en een smoothie maken. Het begon met de opdracht ‘find my mates’. De robots moesten een kamer in gaan en rondkijken naar mensen. Vervolgens moest het team de gastheer laten zien waar zijn vrienden waren.

Hero deed ook mee aan de ‘receptionist’ uitdaging waarbij HERO mensen liet zien waar een lege stoel was, zodat ze daar konden gaan zitten. Vervolgens moest hij hen voorstellen aan de andere gasten in de kamer. HERO had wel wat problemen met herkennen van gezichten door de mondkapjes, maar uiteindelijk gingen beide challenges goed scoorde het team toch wat punten. HERO versloeg uiteindelijk in de finale een robot uit Zuid-Korea.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X