Tentoonstelling over Vermeer wint belangrijkste internetprijs

Vermeer

De interactieve tentoonstelling Dichter bij Johannes Vermeer heeft twee Webby Awards gewonnen. Men noemt onderscheiding ook wel de ‘Oscars van het internet’. De online versie van de uitverkochte overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum ontving de juryprijs in de categorieën ‘Websites – Cultural Institutions’ en ‘Virtual experiences – Arts, Fashion, Retail & Culture’, De interactive, gemaakt door het Rijksmuseum samen met bureaus Q42 en Fabrique, biedt de bezoeker een online ontdekkingstocht door het werk en leven van Vermeer. De stemmen bij de productie zijn van Joy Delima en Stephen Fry.

Haarscherp beeld

Bezoekers zien niet alleen de 28 werken uit de overzichtstentoonstelling in de online experience. De digitale tentoonstelling toont ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen. Men kan een aantal schilderijen bekijken op een ultra hoge resolutie van vijf micron. Bezoeker kunnen zo ver inzoomen, dat ze de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zien.

Online tours door Stephen Fry en Joy Delima

De online tentoonstelling zet door middel van beweging en specifieke uitsnedes de schilderijen steeds op andere manieren naast elkaar. Zo ontdekken bezoekers de thema’s van de schilder. Terugkerende voorwerpen zoals parels, gordijnen, wandkaarten maar ook dezelfde lichtval komen naar voren. Vanaf het eerste moment zorgt de beweging voor een sprekend verhaal. Daarbij verdwijnt de user interface snel naar de achtergrond. Bezoekers kunnen daarbij zelf ronddwalen door de virtuele expositie. Of zich laten leiden door de Britse acteur Stephen Fry en de Nederlandse actrice Joy Delima. Zij spraken beide een tour hebben ingesproken. Per schilderij vertellen zij een verhaal vol details en wetenswaardigheden.

Zelf aan de slag

Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken. En zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer. Zo maken en delen ze hun eigen Vermeer-verhaal. Het grid met de 37 schilderijen is daarbij moeiteloos in te delen om een eigen verzameling te maken.

Webby Awards

Met ruim 14.000 inzendingen uit meer dan 70 landen zijn de Webby Awards de belangrijkste internationale internetprijzen. De awards worden sinds 1996 uitgereikt aan bureaus die de beste websites, apps, social media-campagnes, internetvideo’s en online advertenties hebben ontwikkeld.

Gerelateerde berichten...

X