Toegangsapp Coronacheck wordt ook vaccinatiepaspoort

QR-code scannen met telefoon

De nieuwe app Coronacheck gaat ook functioneren als vaccinatiepaspoort. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid tegen de NOS.

De bedoeling is dat mensen die evenementen willen bezoeken met de app kunnen laten zien dat ze gevaccineerd zijn. Oorspronkelijk kon de app alleen een negatief testresultaat tonen. De Jonge noemt het ‘een bewijs van niet-besmettelijkheid’.

Testuitslag

Wie een negatieve testuitslag of een bewijs van vaccinatie moet laten zien hoeft dat niet te doen met persoonsgegevens en al. Het vaccinatiebewijs of de testuitslag in de app wordt omgezet in een QR-code. Bij de ingang kun je die dan laten scannen. De medewerker die het vaccinatiepaspoort scant kan alleen zien of een bezoeker wel of niet naar binnen mag. De medewerker kan niet zien of dat op grond van een testuitslag of een vaccinatie is.

Tijdens de proefevenementen deze maand vinden grote tests plaats met de app. Als dat goed uitpakt gaat CoronaCheck in april officieel van start. Samen met de forse groei in sneltesten moet dat zorgen voor meer mogelijkheden voor horeca en evenementen.

Kanttekening is nog wel dat duidelijker moet worden of gevaccineerd zijn ook betekent dat je het virus minder of niet kunt verspreiden. Onderzoek daarnaar is nog gaande en moet binnenkort tot afronding komen. De schatting van de minister is dat als alles goed gaat de app voor de zomer op grote schaal gebruikt kan worden.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X