TU Delft maakt hypotheekmarktplaats met Blockchain

betalen met een ring abn amro

Het is het blockchain lab van de TU Delft gelukt om een online hypotheekmarktplaats te ontwikkelen. Hiermee kun je zonder tussenkomst van een bank een hypotheek regelen. Het resultaat werd onder andere bereikt met verstrekt geld van ABN AMRO.

Wie de beschikking heeft over een Python-omgeving kan de code voor de marktplaats downloaden van Github. Moraal van het verhaal is dat het hele traject rond de geldverstrekking is opgedeeld. Elke deeltaak kan door een andere partij geleverd worden. Ook de prijs kan per onderdeel kan apart worden vastgesteld.

 

Investeerders

De potentiële koper en de geldverstrekkers kunnen per onderdeel een online overeenkomst sluiten. De geldverstrekker hoeft daarbij niet per se een klassieke hypotheekverstrekker zijn. Een particuliere investeerder kan in dit nieuwe systeem ook een rol spelen.

Het prototype werkt met API’s. Derden kunnen daarmee ook aanvullende diensten ontwikkelen. Hierdoor moet er meer ruimte komen voor startups, zowel ontwikkelaars als geldverstrekkers.

De financiering van een hypotheek kan zodoende drastisch veranderen. Zo kan een potentiële koper een aantal deelfinancieringen samenbrengen in een hypotheekaanvraag.

 

Bank

De TU Delft wil zelf geen geldverstrekker worden, maar wel een rol spelen in gebruik van nieuwe techniek in deze markt. ABN AMRO, die eerder geld in het initiatief stak, is er ook blij mee. De bank was op zoek naar mogelijkheden die nieuwe technologie biedt.

De studenten stonden onder leiding van professor Johan Pouwelse die de leiding heeft over het Blockchain-lab. Volgens Pouwelse is dit initiatief nog maar het begin. Het lab heeft meer initiatieven in petto.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X