ASML wint Nederlandse Innovatieprijs 2021

Rutte bezoekt chipmachinefabrikant ASML

Het Veldhovense ASML is de winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2021. Deze prijs is een erkenning voor de aanzienlijke focus die het bedrijf heeft op innovatie.

De winnaar  werd deze week bekend tijdens de uitzending van De wereld van morgen. In dit TV-programma gingen Karsu, Nick Schilder en Hila Noorzai op zoek naar technische innovaties.

De bedrijven ASML, Ecoplant en Qlayers waren genomineerd voor de Nederlandse Innovatie Prijs 2021. Deze bedrijven kregen de nominaties omdat zij elk uniek of toonaangevend zijn op hun marktgebieden.

Nederlandse Innovatie Monitor

De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor. Deze monitor staat bekend als één van de meest grootschalige jaarlijkse survey-onderzoeken naar innovatie in Nederland. Belangrijkste reden is dat de aandacht voor innovatie in praktisch alle geledingen van de organisatie en zelfs buiten de grenzen van de eigen onderneming terugkomt.

Een breed scala van Nederlandse organisaties krijgt jaarlijks een uitnodiging om deel te nemen. De prijs en het bijbehorende onderzoek dat daaraan ten grondslag ligt is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam. Het staat onder leiding van Prof. dr. Henk Volberda. Geert Huizinga, directeur belangenbehartiging FME, zat namens FME in de jury.

De jury lette onder andere op investeringen in innovatie, bijdrage aan duurzaamheid, leiderschap en organisatie, samenwerking met partners en marktpositie.

Boegbeeld

Henk Volberda, juryvoorzitter van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 en hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA: “De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2021 is in staat om haar toonaangevende marktpositie te bevorderen door actief in te zetten op innovatie. De aandacht voor innovatie komt in praktisch alle geledingen van de organisatie en zelfs buiten de grenzen van de eigen onderneming terug. Ze is daarmee wereldmarktleider in een technologisch zeer competitieve markt. Gezien de snelle technologische ontwikkelingen van chipmachines moeten partners in het netwerk voortdurend innoveren. ASML is in dit netwerk de centrale regisseur van het productienetwerk, het R&D-consortium en het assemblageproces. Al met al is ASML daarmee een Nederlands boegbeeld van innovatie.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X