To DC or not to DC? Sleutelvragen bij het herinrichten van uw it-omgeving

Anno 2014 is het eerder regel dan uitzondering dat we overal en altijd online zijn. Als gevolg hiervan is een 24×7 dienstverlening vanzelfsprekend geworden. Dit betekent voor organisaties dat hun bedrijfsapparatuur permanent aan staat. Deze constante beschikbaarheid vereist een vergaande flexibiliteit van de it-infrastructuur. Zij moet klaar zijn voor cloudoplossingen en vergelijkbare veranderingen in de toekomst. Is het vandaag de dag nog haalbaar om als organisatie geheel op eigen kracht bij te blijven in deze ontwikkelingen? Of is het verstandiger uw it-infrastructuur onder te brengen in een datacenter?
Wat weegt het zwaarst?

Bij het (her)inrichten van een it-omgeving zijn er tal van zaken waar rekening mee gehouden moet worden. De capaciteit van de hardware is één van die aspecten. Daarnaast is er de inrichting van de serverruimte, het verzorgen van een redundante internetverbindingen de stroomvoorziening. Deze laatste is vaak een bottleneck voor snel groeiende it-omgevingen. Uiteindelijk dient de facilitaire organisatie te kunnen voldoen aan de wensen van de it-omgeving voor nu én in de toekomst.

De verhuizing naar een datacenter zou een goed alternatief kunnen zijn voor het huisvesten van bedrijfsservers. Om vast te stellen of dit in uw geval zin heeft, zijn er allerlei feitelijke aspecten die vergeleken kunnen worden. Daarnaast speelt emotie nog steeds een belangrijke rol. Vaak speelt een gevoel van verlies van veiligheid en controle op als verhuizing naar een datacenter overwogen wordt. En dat ondanks het feit dat datacenters u door middel van strenge certificeringen kunnen garanderen dat uw omgeving veiliggesteld is.

 

Is er voldoende flexibiliteit?

Voor organisaties in snel veranderende markten is het een vereiste dat hun it- omgeving snel mee verandert. Deze noodzakelijke flexibiliteit vormt de grootste uitdaging voor het it-management. Vooral optimale kostenbeheersing blijkt een ware uitdaging.

Dit uit zich onder andere in het benodigde vermogen. Het is goed mogelijk dat het ene jaar meer energie nodig is verspreid over een groot aantal racks, terwijl het jaar daarop een kleiner aantal racks met een hogere energiebehoefte de it-load kenmerkt. Deze wisselingen vragen telkens om een andere aanpak van de housing. Dit speelt ook een rol bij koelinstallaties die bij een kleinere, maar intensievere load teveel koelen omdat harder koelen op een kleiner oppervlak vaak niet mogelijk is.

Het resultaat: een overgedimensioneerde energieaansluiting voor zowel it-apparatuur als koeling. Daarbovenop komen nog de diverse noodvoorzieningen zoals een noodstroomgenerator. En als u gaat uitbreidt brengen dergelijke voorzieningen grote investeringen met zich mee.

In veel gevallen kan een datacenter dan uitkomst bieden. Aan te raden is om te letten op flexibiliteit in de afspraken wat betreft de housing en het af te nemen vermogen. Datacenters ontzorgen u op het gebied van capaciteitsplanning waarbij noodstroomvoorzieningen, industriële koelsystemen, professionele beveiliging en hoge connectiviteit tot uw beschikking komen. Wel dient er gekeken te worden naar de beschikbare energie bij de aanbieder van de dienst. Het komt namelijk regelmatig voor dat ook datacenters aan hun maximale energie-afname zitten. Dat kan een belemmering vormen voor toekomstige veranderingen of consolidaties.

 

Welk type connectiviteit?

Een ander zeer belangrijk punt zijn de verbindingen naar het internet. Hierbij geniet de 24×7 beschikbaarheid van uw it-omgeving de hoogste prioriteit. Zo wordt er vaak gekozen voor een redundante zakelijke verbinding van een tweede aanbieder. Dit resulteert vaak in hoge kosten voor een relatief trage verbinding. Een goed datacenter biedt u daarentegen niet alleen connectiviteit maar ook transit aan. In een zogeheten Meet-Me-Room (MMR) komen nationale en internationale carriers via geografisch gescheiden paden redundant de ruimte binnen. Vanuit deze connectiviteitsruimte kunnen internetverbindingen van één enkele Gigabit tot meerdere tientallen Gigabits in gebruik genomen worden. Een goed datacenter onderscheidt zich op connectiviteitsgebied door carriers met eigen apparatuur vertegenwoordigd te hebben in hun MMR, waardoor er een waar internetknooppunt ontstaat. Hoe meer (inter)nationale carriers er fysiek vertegenwoordigd zijn, hoe beter. ALs uw datacenter is uitgerust met een significante MMR, is het voor uw organisatie mogelijk om direct te peeren met providers waar u veel data mee uitwisselt. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Mocht u op den duur veranderen van provider, dan biedt een goedgevulde MMR u de flexibiliteit die u op dat moment nodig heeft.

 

Een beter milieu…

… begint bij uw it-omgeving. Vandaag de dag dienen zowel bedrijfseigen als commerciële datacenters te voldoen aan strenge milieurichtlijnen. Een voorbeeld daarvan is het afrekenen op PUE (Power Usage Effectiveness). Binnen Nederland geldt een PUE norm van 1.3. Dit betekent dat alle energieverliezen van het pand worden gedeeld door het verbruik van de it-omgeving. Verbruikt uw it-load 100kW op de UPS, dan mag er maximaal 130kW op de transformator worden opgenomen. Dit kan voor veel bedrijven een lastige tot onmogelijke opgave zijn. Het hedendaagse datacenter heeft koeling en energie-efficiëntie tot core competentie verheven. Doordat datacenters deze aspecten hebben geadopteerd als speerpunten worden innovatieve technologieën in een vroeg stadium geïmplementeerd. Als gebruiker profiteert u daarvan. Hierdoor worden strenge normen haalbaar zonder dat u wordt geconfronteerd met buitenproportioneel hoge kosten.

 

Totaaloverzicht van kosten

Om een goede afweging te maken tussen wel- of niet overstappen naar een datacenter, zijn eerdergenoemde aspecten zoals de energievoorziening, koeling en connectiviteit voor velen als vanzelfsprekend te beschouwen. Onder de minder vanzelfsprekende aspecten vallen de kosten van het verbruikte vloeroppervlak van zowel serverruimte als koelinstallatie en van de noodstroomgenerator, de onderhoudscontracten met derden en de personeelskosten. Ook worden aansluitkosten van energievoorzieningen vaak over het hoofd gezien. Uw leverancier rekent kosten voor zowel de grootte van de aansluiting als voor het geschatte vermogen. Meer energie verbruikt dan geschat? Dan wordt u geconfronteerd met flinke overusage tarieven, minder verbruikt dan geschat? Dan worden reserveringskosten aan u doorbelast.

 

Conclusie
Als u overweegt uw IT onder te brengen bij een datacenter, dan zult u er op haast alle fronten op vooruit gaan. Vooral groeiende of juist krimpende bedrijven, organisaties in snel-veranderende markten of in branches die aan hevige innovatie onderhevig zijn profiteren van de flexibiliteit, schaalbaarheid en professionaliteit. Voor iedereen is er vooruitgang te boeken met een overgang naar een gerenommeerd datacenter. Alleen al op het gebied van housing doen veel bedrijven hun voordeel met de hoge connectiviteit, de beheersbaarheid van kosten en de optimale conditionering van de hardware waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. Ook de online en offline beveiliging gaan er beduidend op vooruit. Kortom: Het is zeker aan te raden om u goed te laten informeren over uw specifieke mogelijkheden.

 

Het grootste datacenter van de regio Rotterdam

SmartDC: Dataport of Rotterdam is een carrier neutral datacenter waar data-uitwisseling direct plaatsvindt in de MMR. Hier zijn ook directe verbindingen voorhanden naar alle grote internet exchanges van de wereld.
SmartDC: Dataport of Rotterdam is voorzien van een 12MW stroomvoorziening en voldoende vierkante meters datacentervloer om u optimale schaalbaarheid te kunnen bieden.
Wilt u meer informatie? Het is ons een genoegen om u te ontvangen in het grootste datacenter van de regio Rotterdam.

Onze website: www.smartdc.net

Gerelateerde berichten...