Sectra Communications verlaagt drempel voor beveiligd bellen

Bedrijven en overheden besteden veel aandacht aan security. Telefonie is daarbij niet altijd top of mind en in sommige gevallen zelfs een ondergeschoven kindje. Met twee innovaties zet Sectra Communications een belangrijke stap in het gebruiksvriendelijk en financieel aantrekkelijker maken van spraakbeveiliging.

De overheid kent richtlijnen wanneer spraakcommunicatie beveiligd moet zijn, maar in het bedrijfsleven komt beveiliging van telefonie nog nauwelijks voor. Terwijl ook daar veel vertrouwelijke telefoongesprekken worden gevoerd, bijvoorbeeld in het kader van overnames of tenders.

Daarbij komt: de gebruiker is in security vrijwel altijd de zwakste schakel. Het is voor gebruikers aantrekkelijk om in twijfelgevallen of in situaties waarin geen beveiligd toestel aanwezig is, te kiezen voor ‘de makkelijkste weg’. “Dus wij moeten ervoor zorgen dat de  beveiligde weg ook makkelijk is”, zegt Jeroen de Muijnck, directeur van de Nederlandse vestiging van Sectra Communications.

Spraakencryptie op Samsung Galaxy

Daarom heeft Sectra Communications, specialist in beveiligde spraakverbindingen, hard gewerkt aan oplossingen die het gebruiksgemak verhogen en de total cost of ownership verlagen. Meest in het oog springend is de samenwerking met Samsung. Samen hebben de twee bedrijven een veilige smartphone ontwikkeld die met name is bedoeld voor gebruik door Europese regeringen, maar die ook in het bedrijfsleven toegevoegde waarde biedt.

Het partnership heeft geleid tot een integratie van het Samsung KNOX-beveiligingsplatform en Sectra’s encryptie voor smartphones. Daardoor is het eenvoudig geworden om een gewone Samsung Galaxy te voorzien van spraakversleuteling, waardoor deze op het niveau van Departementaal Vertrouwelijk kan worden ingezet. “Hiermee is de drempel om spraak te versleutelen enorm gedaald. Je hebt geen apart toestel meer nodig om Departementaal Vertrouwelijk te communiceren”, zegt De Muijnck.

Behalve de spraak is ook alle dataverkeer beveiligd, want dat regelt het Samsung KNOX-platform. “Je hebt hetzelfde gebruiksgemak als met een gewone smartphone, maar je krijgt er een extra beveiligingslaag voor beveiligd bellen bij”, vertelt De Muijnck.

De Samsung telefoons zijn op de Sectra-stand op InfoSecurity te bewonderen. Er lopen voldoende specialisten rond om alle vragen tot in groot detail te beantwoorden.

Co-innovatie met Nederlandse overheid

De oplossingen voor beveiligd bellen van Sectra Communications worden wereldwijd verkocht. Alle Europese overheden zijn klant. Daarom is het best bijzonder dat een andere belangrijke aankondiging op InfoSecurity in samenwerking met en op verzoek van de Nederlandse overheid is ontwikkeld: een aanpassing in de telefoons voor de twee beveiligingsniveaus Staatsgeheim en Departementaal Vertrouwelijk, zodat die twee elkaar kunnen vinden. “Dat klinkt misschien niet heel erg innovatief”, realiseert De Muijnck zich, “maar het is technisch heel ingewikkeld omdat ze beide gebruikmaken van verschillende protocollen. Wij zijn de enige leverancier ter wereld die een ecosysteem biedt waarmee communicatie op verschillende beveiligingsniveaus wordt beveiligd en deze ook koppelt.

Een ambtenaar die een telefoon gebruikt die Departementaal Vertrouwelijk is, kan dan bellen met iemand die een toestel heeft dat is ontwikkeld voor Staatsgeheim en vice versa. Dat maakt het voor een staatssecretaris, minister of andere topambtenaar mogelijk om hun zwaarst beveiligde telefoon te gebruiken voor gesprekken die minder zwaar beveiligd hoeven zijn. Voorheen hadden ze daarvoor een ander toestel nodig.”

Beide groepen kunnen elkaar nu opnemen in elkaars telefoonboek, waardoor dat ene toestel ineens veel breder inzetbaar is. Dat biedt voordelen op verschillende vlakken, zegt De Muijnck. “In de eerste plaats besparen ministeries hiermee kosten, want waar topambtenaren en politici voorheen twee verschillende telefoons moesten hebben voor de twee protocollen, kunnen ze nu met één toestel uit de voeten. Dit leidt uiteraard ook tot een veel hoger gebruiksgemak, want het is nogal wat om meerdere toestellen te beheren. Ze hebben naast de twee beveiligde telefoons immers ook nog hun gewone smartphone voor de gesprekken die niet versleuteld hoeven te worden. En tot slot neemt de waarde van het toestel toe, zowel van de hoogwaardige telefoon die geschikt is voor Staatsgeheim als van het toestel dat valt in de categorie Departementaal Vertrouwelijk. Ze kunnen beide immers veel meer mensen bereiken.”

Meer weten? Loop langs op stand C144 op InfoSecurity.

 

Toenemende dreiging verhoogt bewustzijn van spraakbeveiliging

De twee grote brandhaarden in de wereld – de Oekraïne en Syrië – beheersen het dagelijkse nieuws en vergroten ons gevoel van onveiligheid. Na de affaire Snowden weten we dat telefoons van politici en ambtenaren op grote schaal worden afgeluisterd. De vraag die overheden zich stellen is: hoe ver gaat iemand als Poetin in die praktijken?

De versterkte dreiging leidt ertoe dat de interesse van overheden in beveiligde communicatie sterk is toegenomen. De Muijnck: “Er is regelgeving wanneer een gesprek moet worden afgehandeld via Staatsgeheim of Departementaal Vertrouwelijk. In de jaren ’90 en 2000, toen er sprake was van toenadering tussen het oosten en het westen, werden alleen de gesprekken versleuteld die onder deze regelgeving vielen. Nu de dreiging toeneemt, kijken overheden veel kritischer en bewuster naar het beveiligingsniveau van telefoongesprekken.”

De missie van Sectra Communications is om de TCO van spraakbeveiliging te laten dalen en het gebruiksgemak te verhogen, zodat kosten en ‘rompslomp’ geen argumenten meer zijn om encryptie van telefoongesprekken achterwege te laten.

 

Sectra Communications op InfoSecurity

Op 4 en 5 november verzorgt Sectra Communications om 11 uur op de beursvloer een presentatie over de technische haken en ogen van KNOX: wat zijn de sterke en zwakke kanten van dit Android-securityplatform? Hoe werkt KNOX samen met spraakencryptie? Wat levert de combinatie van encryptie van spraak en data de gebruikersorganisatie op?

Daarnaast zijn op de stand van Sectra Communications beide dagen diverse securityspecialisten aanwezig die u antwoord kunnen geven op al uw vragen aangaande de beveiliging van spraak. U vindt de stand van Sectra Communications tijdens Infosecurity op C144.

 

Gerelateerde berichten...