Wetsvoorstel toegankelijke producten en diensten naar Kamer

slechtziend blind iemand met geleidehond

Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd voor toegankelijke producten en diensten voor mensen met een beperking. Daarmee gaan meerdere wetten tegelijk op de schop. Met het voorstel moet Nederland de Europese Richtlijn over de toegankelijkheidsvoorschriften kunnen naleven.

De bedoeling is dat diensten en producten zoals smartphones, streamingsdiensten, webwinkels, pinautomaten en reisinformatie voor openbaar vervoer snel toegankelijker worden. De Raad van State heeft er intussen een advies over gedaan en dus ligt de behandeling van het voorstel nu bij de Tweede Kamer.

Alle diensten die onder deze wet vallen moeten vanaf 28 juni 2025 aan de toegankelijkheidsvoorschriften voldoen. Voor lopende contracten, zoals telefoonabonnementen of hypotheken, geldt dat ze vanaf 28 juni 2030 aan de eisen moeten voldoen. De eisen gelden om te beginnen voor nieuwe producten. Voor producten die al voor die datum op de markt waren hoeft dat niet verplicht maar wordt wel aangemoedigd.

Deze nieuwe wet komt voort uit de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn, waarmee we vanaf 28 juni 2025 in alle EU-lidstaten producten en diensten toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Dit kan bijvoorbeeld met ondertiteling, een voorleesfunctie, aanpasbare helderheid of geluid en eenvoudig taalgebruik op websites en in gebruiksaanwijzingen.

VN-verdrag handicap

Deze aanpassing van de wet sluit aan op het VN-verdrag handicap. Daarin staat dat de partijen bij het verdrag passende maatregelen moeten nemen om personen met een beperking dezelfde mogelijkheid te geven als mensen zonder beperking. Dit geldt dus ook voor producten en diensten.

Deze wet zal dus invloed hebben op ondernemers in Nederland. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn al bezig met het informeren van bedrijven over de toegankelijkheidsvoorschriften waar ze zich aan moeten houden.

Minister Helder: “In Nederland moeten we nog steeds stappen zetten om inclusiever te worden voor mensen met een beperking. Met het kabinet zijn we druk bezig om te zorgen dat mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als mensen zonder beperking. Daarom zet ik, namens het kabinet, deze stap voor toegankelijkere diensten en producten. Het is een belangrijke stap richting een inclusief Nederland.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...