Z-CERT: wereldwijd nemen ransomwareincidenten in de zorg toe

domotica slimme apparaten smart home

Wereldwijd nemen ransomwareincidenten in de zorg toe. Dat blijkt uit het Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2023 van Z-CERT.

Ook is het risico op datalekken als gevolg van een hack reëel, zeker omdat cybercriminelen naar verwachting AI zullen inzetten om hun phishing-pogingen te verbeteren. Z-CERT, het cybersecurity expertisecentrum voor de zorgsector, stelt dat ransomware en datalekken een serieuze dreiging zijn in de zorg.

In 2023 registreerde Z-CERT een wereldwijde toename van 73 procent van gepubliceerde incidenten ten opzichte van 2022. Deze toename komt vooral door nieuwe phishingtechnieken die criminelen gebruiken en doordat aanvallers steeds sneller zijn met het misbruiken van kwetsbaarheden.

Cloudrisico’s

Niet alleen grote organisaties worden het slachtoffer van ransomware-aanvallen. Ook kleine organisaties zijn vaak het doelwit. Bovendien zijn leveranciers in 2023 veel vaker getroffen dan zorginstellingen zelf. Steeds meer zorgorganisaties stappen over op clouddiensten en dat brengt nieuwe risico’s met zich mee. Door de groeiende digitale afhankelijkheid is het belangrijk om scherp te zijn op de informatiebeveiliging bij leveranciers in de zorg.

Een relatief nieuwe dreiging komt uit de hoek van domotica. Afgelopen jaar heeft Z-CERT ook een aantal incidenten met domotica gezien. Bijvoorbeeld een ransomware-aanval bij een leverancier van alarmknoppen die de communicatie tussen de knoppen en de meldkamer verstoorde waardoor de alarmknoppen niet meer functioneerden. De inzet van zorgdomotica brengt dus mogelijk risico’s met zich mee omdat het direct invloed kan hebben op de zorgverlening. Denk hierbij aan valmelders voor ouderen, rookmelders en camera’s.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...