Zeven corona-apps doen mee aan appathon dit weekend

coronavirus dna corona-app

Op zaterdag 18 en zondag 19 april nemen zeven teams deel aan een zogeheten appathon van de Rijksoverheid. Tijdens dit digitale evenement gaat het erom de werking van zeven best beoordeelde corona-apps te testen en verbeteren. Iedereen kan het evenement volgen en vragen stellen.

Experts maakten uit de meer dan 700 reacties die vorige week binnenkwamen na de oproep van de Rijksoverheid een  keuze uit apps die het beste aansloten bij hoe de GGD te werk gaat bij bron- en contactonderzoek. Deze zeven apps voldoen ook aan de privacy-eisen en die van data- en informatieveiligheid en gebruikersgemak.

Wie zijn de 7 deelnemers?
  • Covid19 Alert (covid19-alert.eu)
  • DDT Consortium (dtact.com)
  • Accenture B.V. (accenture.com)
  • Capgemini Nederland BV (capgemini.com)
  • ITO (ito-app.org)
  • DEUS BV (deus.ai)
  • Sia Partners (sia-partners.com)

Na de uitnodiging dit weekend kwamen meer dan 700 reacties binnen. 660 daarvan waren goed uitgewerkt. Na een verdere selectie bleven 63 voorstellen over. Deze zijn vandaag beoordeeld door 67 experts in de epidemiologie, gezondheidszorg, privacy, informatiebeveiliging en ICT. Deze 7 deelnemers komen voort uit hun advies.

De voorbereiding van de appathon start vandaag. De deelnemers moeten nu de broncode van hun apps ter beschikking stellen. De eerste beoordeling is die op gegevensbescherming, analyse van de broncode en een onderzoek naar de informatiebeveiliging.

 

 

Programma appathon

De appathon zelf start zaterdagochtend om 10.00 uur met online presentaties van de zeven verschillende teams. De beoordelaars zijn wetenschappers en experts van zowel binnen als buiten de overheid. Daarna volgt een ronde vragen stellen en plannen beproeven. Het publiek kan dan vragen en suggesties mailen.

De teams gaan vervolgens aan de slag om de feedback van de experts en het publiek te verwerken. Belangrijk hierbij is dat het goed aansluit bij het bron- en contactonderzoek van de GGD en voldoet aan de strikte eisen. De eerste dag van de appathon eindigt om 17:00 uur met een vragensessie en nabeschouwing en een korte presentatie door de teams.

De deelnemers starten zondagochtend om 10:00 uur weer met een presentatie van het werk van zaterdagnacht. Ze hebben daarna tot 16:00 uur om hun oplossing verder te verbeteren.

Ook op deze zondag zullen experts feedback geven en gaan wetenschappers met elkaar in gesprek over de zin van digitale ondersteuning van bron-en contactopsporing. De appathon sluit zondagmiddag om 16.00 uur. Dan zijn er einddemonstraties van de teams.

Op basis van het expert- en publieksadvies en het dat van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt volgende week bekend of en hoe de apps kunnen bijdragen aan het werk van de GGD. Verder is dan ook bekend of ze veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden.

 

Voorstellen

De voorstellen kwamen binnen naar aanleiding van een oproep van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij wil met een corona-app proberen de pandemie onder de knie te krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om een app waarmee je kunt zien of je in de buurt bent van iemand met corona, en een waarmee je snel contact kunt houden met artsen.

De Autoreit Persoonsgegevens stelde meteen dat dergelijke apps moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de applicatie persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen.

 

Gerelateerde berichten...

X