3,8 miljoen euro voor digitale ontsluiting VOC-archieven

VOC-schip Slot ten Hooge

Het Huygens Instituut krijgt 3,8 miljoen van NWO voor de digitale ontsluiting van handgeschreven VOC-archieven. Dat maakt het KNAW bekend. Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s. Het biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een unieke kijk op interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende eeuw.

Momenteel is het een enorme uitdaging om onderzoek te doen naar deze immense verzameling handgeschreven documenten. Met de digitalisering van de documenten moet dat een stuk makkelijker worden.

VOC-rapporten ontsluiten

Samen met de Vrije Universiteit, het Nationaal Archief, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het KNAW Humanities Cluster bouwt het instituut voor Nederlandse geschiedenis een hypermoderne wetenschappelijke infrastructuur.

De investering van 3,8 miljoen euro komt uit het NWO-programma Grootschalige Infrastructuur Een consortium van het Huygens ING, de Vrije Universiteit, het Nationaal Archief, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het KNAW Humanities Cluster gaan tussen 2021-2026 een digitale wetenschappelijke infrastructuur ontwikkelen. Daarmee kunnen ze om te beginnen de belangrijkste reeks VOC-rapporten voor geavanceerde nieuwe onderzoeksmethoden ontsluiten.

Matthias van Rossum (IISG), projectleider en mederedacteur van ‘De slavernij in oost en west. Het Amsterdam-onderzoek’, benadrukt dat dankzij de online infrastructuur ook het brede publiek kan worden betrokken bij deze veelzijdige en hevig bediscussieerde periode van de Nederlandse overzeese geschiedenis.  “De VOC heeft zeer gedetailleerde archieven aangelegd over grote delen van de wereld die informatie geven over bijvoorbeeld mensen, culturen, handel, grondstoffen en politiek,” zegt Van Rossum. “Het is wereldwijd één van de grootste archieven met het meeste informatie over dit deel van de geschiedenis voor de grote delen van de wereld waar zij actief was. Het gaat om een gebied van India tot China, van Zuid-Afrika tot het Midden-Oosten, en van Indonesië tot Japan.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...