Aantal ‘slimme’ apparaten groeit fors

apparaten

Het aantal mobiele aansluitingen voor slimme apparaten die informatie uitwisselen via
internet, zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters steeg vorig jaar fors. Namelijk van 7,9 miljoen naar 9 miljoen. Het aantal mobiele telefoonabonnementen steeg in 2021 van 22,3 miljoen naar 23,5 miljoen. Hierin zijn de eerder genoemde slimme apparaten niet meegenomen.

Dit blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hierin presenteert de ACM de ontwikkelingen in de markten voor mobiele diensten, vaste telefonie en breedbandinternet. Dit, op basis van informatie die is verstrekt door de belangrijkste marktpartijen in de telecomsector.

Forse stijging dataverbruik

Het totale dataverbruik in Nederland was vorig jaar 1,3 miljard GB. Dit is bijna 35 procent hoger dan in 2020. Het aantal belminuten steeg met bijna 15 procent naar 50 miljard. Het aantal sms’jes daalde daarentegen met bijna 10 procent tot nog geen 2,5 miljard.

De marktaandelen van de aanbieders van mobiele telefonie bleven ongewijzigd. KPN en T-Mobile hebben beide een marktaandeel van 25 tot 30 procent. Daarna volgt VodafoneZiggo met een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent. Mobiele virtuele netwerkoperators (MVNO’s) hebben een gezamenlijk marktaandeel van tussen de 20 en 25 procent.

Vaste telefonie

In totaal is er in het vierde kwartaal van 2021 1,6 miljard minuten gebeld via vaste telefonie. Daarvan zijn 137 miljoen minuten gebeld via traditionele telefonie (ISDN en PSTN) en 1,51 miljard via Voice over Broadband. Daarbij gaat het om telefonie via een internetverbinding. Het aantal belminuten is hiermee met 9 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal en is 35 procent lager dan de piek van 2,54 miljard minuten in het derde kwartaal van vorig jaar. Toen werd een lange periode van daling twee kwartalen achtereen onderbroken door een stijging, rond de invoering van de coronamaatregelen.

Breedbandinternet

In het vierde kwartaal van 2021 is bij 265 duizend huishoudens een nieuwe glasvezelverbinding aangelegd. Bij ruim 4,53 miljoen huishoudens ligt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 1,89 miljoen ook een internetabonnement via glasvezel. Dat zijn er 80 duizend meer dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via een koperverbinding daalde met 31 duizend naar op 2,23 miljoen, en via de kabel met 11 duizend naar 3,47 miljoen.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet met marktaandelen van 35 tot 45 procent. T-Mobile had in het vierde kwartaal een marktaandeel van tussen de 5 en 10 procent; Delta Fiber had tussen de 0 en 5 procent.

Gerelateerde berichten...

X