BYOD krijgt Windows-licentievoordeel

Jaspewr Bakker

Microsoft bevrijdt Windows van de licentiestructuur per apparaat. Het stapt over op een licentiemodel dat per gebruiker geldt. Waarom? Voor virtuele desktops en Bring Your Own Device (BYOD).

Zakelijke gebruikers van Windows kunnen voortaan per gebruiker een licentie afsluiten. Dit verlost bedrijven van de vaak complexe licentieregels door het per-device model dat Microsoft tot voor kort hanteerde. Hierdoor gebeurde het in de praktijk dat er voor een enkele gebruiker dubbel betaald moest worden voor Windows, omdat er bijvoorbeeld een zakelijke desktopomgeving werd geboden. Die centraal beheerde bedrijfsdesktop (met Windows) is dan als virtuele machine toegankelijk vanaf een ander apparaat (met mogelijk ook Windows).

 

Voor iOS, Android, OS X, Chrome OS

De Windows-producent stapt nu over op een per-user licentiemodel. In een aankondiging schrijft Microsoft: Dit “stelt jouw gebruikers centraal voor je Windows-licentie oplossing, geeft je flexibele opties voor hoe je Windows-uitrol en -toegang biedt voor verschillende apparaten, en het versimpelt je Windows-licenties en het beheer daarvan.” Het bedrijf speelt hiermee in op de trend van Bring Your Own Device (BYOD), waarbij ook alternatieve besturingssystemen als iOS, Android, Mac OS X en Chrome OS bij bedrijven binnenkomen. “Verkrijg de eenvoud van gebruikers tellen, in plaats van al hun uiteenlopende apparaten te moeten tellen,” prijst Microsoft de licentiewijziging aan.

 

Grote stap

Onderzoeksbureau Forrester is positief over deze overstap. “Dit is belangrijk en goed nieuws voor klanten,” blogt analist Duncan Jones in zijn analyse. Het nieuwe per-user licentiemodel is volgens de Forrester-analist helder en vervangt het semi-doorzichtige bevroren glas van het voorgaande per-device licentiemodel. “Ik heb Microsoft productmanagers al jaren gezegd dat ze hun verouderde per-device licentiemodellen moeten uitfaseren. Dit is een grote stap in die richting.” Hij stelt dat Microsoft voorheen klanten ontmoedigde om virtuele desktopinfrastructuur (VDI) te gebruiken op concurrerende besturingssystemen. Dit deed het bedrijf door “complexe licentieregels toe te passen met diverse TLA (three lettered acronyms) zoals RUR, VDA en CSL. Deze hoef ik niet toe te lichten, omdat ze gelukkig niet langer nodig zijn.”

 

Niet voor alle Windows-gebruikers

De mogelijkheid van licenties per gebruiker geldt voor de Enterprise-variant van Windows, die in wezen de Pro-variant is, maar dan aangevuld met extra beheermogelijkheden en functionaliteit voor bedrijven. Windows Enterprise is beschikbaar voor klanten die een licentie-abonnement hebben via het zogeheten Software Assurance-programma en voor it-professionals die een abonnement op MSDN (Microsoft Developer Network) of TechNet hebben. De per-user licentiestructuur geldt voor lokaal geïnstalleerde en VDI-uitvoeringen van Windows Enterprise, maar ook voor Windows To Go dat vanaf USB-media is te booten en te gebruiken.

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X