ACM keurt samenwerking goed voor zorg op afstand

Diepe duik in domotica man kijkt op apparaatje persoonsalarmering

NAAST en Zorgcentrale Noord mogen van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) samen zorg op afstand gaan aanbieden. De bedrijven willen daarvoor een nieuwe onderneming oprichten en vroegen daarvoor toestemming aan de Autoriteit. Het nieuwe bedrijf wordt een van de grootste van Nederland.

Het nieuwe bedrijf wil de zorgcentralediensten, zoals personenalarmering en bereikbaarheidsdiensten, aanbieden. De ACM bekeek de markt en vindt dat uitbreiding door bestaande aanbieders op deze markt eenvoudiger is  dan toetreding door nieuwkomers. Maar door de snelle ontwikkelingen met nieuwe vormen van zorg kan er wel een verschuiving gaan plaatsvinden tussen bestaande aanbieders en nieuwe toetreders.

Zorg op afstand

Er komen steeds meer nieuwe soorten zorg op afstand bij. Denk aan technieken om op afstand hartslag te monitoren of om met slimme sensoren een oogje in het zeil te houden bij cliënten thuis en zorg te regelen wanneer dat nodig is.

Volgens de Autoriteit blijft er na oprichting van de gemeenschappelijke onderneming voldoende concurrentie over. De oprichting zal dus niet leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie. Afnemers van de zorgcentralediensten hebben nog voldoende mogelijkheden om een zorgcentrale te kiezen die bij hen past. Daarbij ziet de ACM dat zorgcentrales door heel Nederland actief (kunnen) zijn, doordat ze de zorg op afstand kunnen leveren en coördineren.

Knelpunt

De ACM verwacht dat er steeds meer techniek wordt ingezet bij de verschillende soorten zorg-op-afstand. Dat kan het knelpunt van gekwalificeerd personeel minder groot maken. De ACM concludeert dat de oprichting van de gemeenschappelijke onderneming concurrentie niet zal belemmeren en staat de oprichting van deze gemeenschappelijke onderneming toe.

De Autoriteit kijkt bij de beoordeling om een dergelijke fusie toe te laten vooral naar de gevolgen voor patiënten en verzekerden. Ze kijken naar prijs, kwaliteit en innovatie. Wanneer patiënten en zorgverzekeraars na de fusie of overname voldoende andere opties overhouden, draagt dat bij aan lagere prijzen, een hogere kwaliteit en meer innovatie van de zorg. Daarom kijkt de ACM altijd per geval naar dergelijke fusies.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...