ACM: nader onderzoek naar gebieden met enkel snel kabelinternet

kabelinternet URP-kabel

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of er maatregelen nodig zijn om de concurrentie te stimuleren in gebieden waar mensen enkel snel kabelinternet (van minimaal 200 megabit per seconde) hebben via het kabelnetwerk.

De kwestie komt nu aan de orde omdat telecomaanbieder YouCa toegang moet krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam om te concurreren met het aanbod van VodafoneZiggo. De ACM acht de eerste optie – toegang tot het kabelnet via duizenden straatkasten – niet geschikt, en onderzoekt nu of een andere vorm dat wel is.

Na het besluit van afgelopen zomer over de toezeggingen van KPN en Glaspoort met lagere tarieven voor internetaanbieders die toegang willen tot hun glasvezelnetwerk, ging het onderzoek naar de markt voor lokale internettoegang ook verder. De ACM heeft daarbij een indeling gemaakt op basis van welke netwerken er in een bepaald gebied liggen. Dat levert vijf soorten gebieden op, waar bekeken moet worden of er genoeg concurrentie is. Goede concurrentie betekent dat consumenten genoeg keus hebben uit een aanbod met scherpe prijzen en goede kwaliteit.

Glasvezel

“In gebieden waar je een internetabonnement kunt nemen via glasvezel, zien we dat de concurrentie voldoende werkt”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “Internetaanbieders proberen daar bijvoorbeeld met acties klanten te werven of vast te houden en verlagen hun prijzen voor abonnementen met hogere internetsnelheden.”
Gebieden zonder glasvezel

Er zijn ook gebieden waar huishoudens snel internet alleen kunnen afnemen via de kabel. Dat geldt momenteel voor circa drie miljoen huishoudens. Die staan voornamelijk in grote steden die pas later aan de beurt zijn voor glasvezel. Omdat op de kabel maar één aanbieder actief is, valt er niets te kiezen.  Daarom gaat de ACM nader onderzoeken of er in deze gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie te realiseren.

Kabel in Amsterdam

Amsterdam is één van die steden. Er ligt namelijk nog geen glasvezel bij circa driekwart van de huishoudens. Die kunnen snel internet alleen afnemen via de kabel, waarop VodafoneZiggo de enige aanbieder is. Telecomaanbieder YouCa vroeg om toegang tot het kabelnetwerk om daar te kunnen concurreren met VodafoneZiggo. Volgens de regelgeving moet daarbij eerst toegang via de straatkasten komen, want die zitten het dichtst bij de consumenten.

In Amsterdam zijn er duizenden straatkasten, waardoor de kosten te hoog zouden zijn om rendabel te kunnen concurreren. Het zou bovendien leiden tot hoge kosten bij VodafoneZiggo en mogelijk tot overlast in de gemeente. De ACM verplicht VodafoneZiggo daarom niet om YouCa toegang te geven op het kabelnetwerk via aansluitingen in de straatkasten. Wel komt er onderzoek of een andere vorm van toegang nodig is voor effectieve concurrentie op snel internet in Amsterdam. Daarbij maakt de ACM gebruik van de gegevens van het onderzoek voor de marktanalyse naar lokale internettoegang.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...