ACM sluit voor het eerst sites van webwinkel

consumenten ACM webshop

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sloot afgelopen week voor het eerst websites. Ze waren van webwinkel TI-84shop. Het bedrijf dat elektronische consumentenproducten zoals spelcomputers verkocht kreeg veel klachten via bij ConsuWijzer.

De Autoriteit maakte voor het eerst gebruik van de machtiging die ze al een tijd hebben. Bezoekers van de sites kunnen geen bestellingen meer doen en raadt bezoekers die al wel iets hebben gekocht aan hun geld terug te vragen.

Eerder kreeg de webwinkel al waarschuwingen van de autoriteit. De webwinkel moest per 7 november vorig jaar aan de eisen van de ACM voldoen, anders volgden er elke week een dwangsom betalen van 25.000 euro per week met een maximum van 250.000 euro. Omdat het bedrijf nog steeds niet aan de eisen voldoet heeft de ACM nu voor het eerst het uiterste dwangmiddel ingezet.

Gebruikers van de sites hadden  klachten over terugbetalen als ze zich binnen 14 dagen na aankoop bedachten. De levertijden waren onduidelijk en de bereikbaarheid van de klantenservice was slecht. Ook kregen consumenten op basis van een te hoge reviewscore een verkeerd beeld van TI-84shop, omdat de webwinkel negatieve reviews blokkeerde. Daardoor bleven alleen positieve reviews over.

Terugbetalingen

ACM stelde na onderzoek vast dat TI-84shop nauwelijks een administratie bijhield, waardoor er geen goed overzicht was van bestellingen, leveringen en terugbetalingen. Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid ACM: “Het lijkt eenvoudig om een webwinkel te starten, maar daar zit veel meer aan vast dan alleen een website opzetten. Je moet je klanten serieus nemen. Dat houdt in dat je hen informeert over zaken als levertijd en bedenktijd en dat je je houdt aan de termijn voor terugbetalen. Maar ook dat je een deugdelijke administratie voert én dat je bereikbaar bent voor vragen en klachten van je klanten. Dit zijn de basisregels waaraan webwinkels moeten voldoen, zodat consumenten met vertrouwen online kunnen shoppen. Omdat TI-84shop zich hier niet aan houdt, dwingen wij het bedrijf nu tot aanpassingen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...