AI en robotica op de arbeidsmarkt: dreigt massawerkloosheid?

We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de automatisering. Nieuwe ontwikkelingen in robotica, kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning maken dit mogelijk. Maar hoe hard en hoe diep zal het gaan op de arbeidsmarkt? Zijn onze huidige banen over pakweg twintig jaar verdwenen?

Dreigt massawerkloosheid voor de grote meerderheid van de werkenden? Een zojuist verschenen rapport van consultancygigant McKinsey werpt nieuw licht op deze vragen. ICT/Magazine bestudeerde het rapport en sprak erover met professor dr. Vanessa Evers, hoogleraar Sociale Robotica aan de UT Twente.

 

Actueel

Dat robotisering en automatisering actueel zijn en aanzienlijke voordelen zullen bieden aan de wereldwijde economie mag inmiddels een open deur heten. Maar over de vraag hoe snel de ontwikkelingen zullen gaan en vooral hoe diep ze ingrijpen in de werkgelegenheid bestaan verschillende opvattingen.

De visies variëren van zwart-sombere visioenen tot zonnige vooruitzichten. De somberste schetsen massawerkloosheid, waarin robots de werkgelegenheid en uiteindelijk zelfs de mensheid zullen vernietigen. De optimisten een scenario waarin mens en robot de handen ineen slaan en samen zingend door het leven gaan.

 

Goedkoper

Robots en computers zijn niet alleen in staat om een heel scala aan routinematige fysieke handelingen beter en goedkoper uit te voeren dan mensen, in toenemende mate geldt dat ook voor activiteiten die cognitieve vaardigheden vereisen, zoals oordelen, emoties inschatten en zelfs autorijden.

Automatisering zal de dagelijkse werkzaamheden van iedereen gaan raken, van mijnwerkers en wegwerkers tot zakenbankiers, modeontwerpers, lassers en CEO’s. Maar hoe snel zullen deze automatiseringstechnologieën realiteit worden op de werkvloer? En wat zal hun impact zijn op de werkgelegenheid en productiviteit?

Met de huidige technologieën zullen zeer weinig beroepen – minder dan vijf procent – compleet verdwijnen.

Lees het hele verhaal online of in ICT.Magazine van juni.

X