Amnesty: Algoritmes Facebook verergerde Rohingyahaat

Vluchtelingen in kamp Rohingyahaat
Ethiopia, Ethiopie, Dollo Ado, Dolo Ado, Aug 2011 Dolo Ado transit, zo heet het tijdelijke opvangterrein in het Ethiopische grensgebied met Somalie. Zo'n 14.000 vluchtelingen wachten in het transit centrum totdat ze een tent krijgen toegewezen in een van de drie overvolle offici‘le vluchtelingenkampen 80 kilometer landinwaarts. En iedere dag komen hier nog eens 250 Somalische vluchtelingen bij. ÔDolo Ado transitÕ is niet ingericht om vluchtelingen voor langere tijd op te vangen. Het terrein is dan ook een semi-geordende chaos. Overal staan zelfgemaakte hutjes van stokken, sprokkelhout, doeken en plastic zeil, met weer verderop tientallen witte tenten om mensen toch enige vorm van onderdak te bieden. Een vierde vluchtelingenkamp met een capaciteit voor 40.000 vluchtelingen gaat op 3 augustus open. Een ambitieuze planning, als je bedenkt dat de plek waar dit Heloweyn kamp moet gaan komen vooralsnog een volstrekt kale, rotsachtige vlakte is. ÒDe uitdaging zit 'm in het bouwen van de wc'sÓ, vertelt hulpverlener Abdirashid van Save the Children. ÒDe grond is keihard, dus er zijn drilboren nodig om de gaten te graven. Een race tegen de klok, want Dolo transit barst uit z'n voegen. Maar zolang er geen wc's zijn, kan het kamp niet open. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voeren deze week actie voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika. Meer dan 10 miljoen inwoners van Ethiopie, Somalie, en Kenia kampen met ernstig voedselgebrek door droogte, mislukte oogsten, stervend vee en hoge voedselprijzen. Om een einde te maken aan de hongersnood is volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, 1,1 miljard euro nodig. De eerste week van augustus is door de SHO uitgeroepen tot de ÔWeek voor de HoornÕ. Bedrijven en particulieren voeren actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Giro 555. Foto: Petterik Wiggers/Hollandse Hoogte

Algoritmes van Facebook droegen bij aan wakkerde Rohingyahaat flink aan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport. De Rohingya’s zijn in Myanmar een etnische minderheid.

Het platform zou destijds (2017) wel op de hoogte zijn van de problemen maar niets hebben ondernemen om het te laten stoppen. Het probleem zit in het gebruik van algoritmen: een rekenmethode die een gebruiker bepaalde content voorschotelt. Probleem zit in het feit dat het algoritme zorgt dat de gebruiker die aangeeft iets leuk te vinden, meer van dat zelfde te zien krijgt. Dit moet zorgen dat de bezoeker zo lang mogelijk op het platform blijft.

Amnesty stelt in het rapport dat mensen die warme banden hadden met het leger van Myanmar dat vorig jaar via een staatsgreep aan de macht kwam, Facebook “hebben overspoeld met antimoslimberichten”. Rohingya’s werden in die berichten bijvoorbeeld omschreven als “indringers”.

Bezoekers klikten op die berichten, waarna ze er door het algoritme meer en extremere berichten van te zien kregen, Volgens Amnesty International veroorzaakte dit “een storm van haat tegen de Rohingya’s die bijdroeg aan het geweld”. De haat sloeg dus over van online naar fysiek.

De VN trok eerder al de zelfde conclusie. Volgens het rapport van Amnesty zou Meta nu over de brug moeten komen met een schadevergoeding.

Rohingyahaat

De Rohingya’s hebben als etnische minderheid in het vroegere Birma, dat nu Myanmar heet, al decennia te maken met onderdrukking en discriminatie. Dat escaleerde in 2017, toen het leger hard optrad tegen demonstrerende Rohingya’s die een betere positie wilden en een eind aan de achterstelling. De opstanden werden hardhandig neergeslagen waarbij 15.000 tot 25.000 mensen omkwamen en ruim 700.000 het land uit werden gejaagd. Dat gebeurde vooral naar buurland Bangladesh, waar veel mensen nog steeds in kampen zitten.

De berichten op Facebook droegen volgens Amnesty bij aan het verergen van Rohingyahaat. Meta, het moederbedrijf van Facebook, stelt echter dat niet zij maar het leger in Myanmar verantwoordelijk is. Wel zijn er intussen maatregelen genomen. Het bedrijf steunt intussen zogeheten antihaatinitiatieven tegen de Rohingya’s, maar of ze ook schadevergoedingen gaan betalen is niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X