Androidgebruikers mogen onder dreiging van boete browser kiezen

Androidgebruikers krijgen binnenkort de vraag welke browser en welke zoekmachine ze op hun telefoon willen gebruiken. Naar verluidt is dit een ultieme poging van de techreus om meer boetes van de Europese Commissie voor te zijn.

Google kreeg gisteren nog van dezelfde commissie een boete va 1,5 miljard voor hun advertentiebeleid. En vorig jaar legde de commissie een megaboete van 4,34 miljard euro. Ook dit was voor misbruik van de machtspositie van Android. Dit keer kan Google een boete tegemoet zien van wereldwijd maximaal 5 procent van de dagomzet van moederbedrijf Alphabet.

 

Voordelen

De Europese Commissie vindt dat de zoekreus zijn concurrenten ernstig benadeelt door hun eigen zoekmachine en eigen browser Chrome als standaard op de telefoons van Androidgebruikers te installeren. Het bedrijf bleek fabrikanten van diverse soorten telefoons en telecomproviders voordelen te geven bij standaard installatie van Chrome.

Google stelt nu in een blog dat Europese gebruikers voortaan informatie krijgen over gebruik van van andere zoekmachines en browsers. Ook de problemen met Google Shopping worden aangepast.

Voor het bevoordelen van deze dienst boven andere aanbieders in de zoekmachine kreeg de techreus vorig jaar een boete van 2,42 miljard betalen aan de EU. De Europese Commissie stelt dat de prijsvergelijkingssite Google Shopping veel teveel voordeel heeft gekregen ten opzichte van de overige spelers op de markt.

 

Gerelateerde berichten...

X