Cybersecurity-startup BitSensor krijgt 400.000 euro voor missende beveiligingsapp

Het is bijna dagelijks in het nieuws, bedrijven die hun software niet goed beveiligd hebben of niet snel genoeg reageren als ze digitaal worden aangevallen. BitSensor gaat dit soort bedrijven helpen. De Eindhovense startup heeft 400.000 euro opgehaald, in een investeringsronde geleid door Volta Ventures, om software door te ontwikkelen.

Het bedrijf is opgericht door ethische hacker Ruben van Vreeland (21) en Alex Dings (20) hebben nieuwe technologie ontwikkeld waarmee bedrijven binnen 50 milliseconden inzicht krijgen in de veiligheid van hun applicaties en data. Met de financiering gaan ze het bedrijf achter de technologie uitbouwen, waarbij optimale klantondersteuning centraal staat.

BitSensor, opererend vanuit Eindhoven, vult als eerste bedrijf een gat in de markt voor cyberbeveiliging. Volgens onderzoeksbureau Gartner vindt tachtig procent van de geslaagde cyberaanvallen inmiddels plaats op websites, webapplicaties of mobiele applicaties. De toegankelijkheid van deze sites en bank-apps met bijbehorende data is bepalend voor hun functioneren, maar maakt ze wel kwetsbaar. Ze zijn ook niet te beschermen met een reeks van bekende en conventionele oplossingen als een antivirus of een firewall.

Ruben van Vreeland van BitSensor: “Je leest vrijwel dagelijks over cyberaanvallen die onze software had kunnen voorkomen. Denk aan een aantal aanvallen uit Rusland, het Yahoo-lek met een half miljard gelekte wachtwoorden, of het V-Tech kinderspeelgoed waarbij veel kinderfoto’s zijn buitgemaakt. We melden en beschermen tegen deze aanvallen, wanneer ze plaatsvinden, niet maanden na datum. Daarom kunnen onmiddellijk de nodige maatregelen genomen worden om meerdere lekken te voorkomen.”

BitSensor heeft zogeheten self-protection technologie ontwikkeld, die verweven zit in de applicaties zelf en zo razendsnel hackers tegenhoudt. Daarnaast analyseert de BitSensor-software inbraaksporen en genereert het rapporten. Deze rapporten bevatten de aanvalsmethoden die bijvoorbeeld gebruikt zijn om gegevens te stelen of financiële transacties te doen. BitSensor heeft momenteel vier mensen in dienst en verwacht binnen twee jaar te groeien naar twintig man personeel.

De Belgische Investeringsmaatschappij Volta Ventures was zeer onder de indruk van het talent van het jonge team. “Veel organisaties moeten nog voldoen aan de verplichtingen van de onlangs ingevoerde ‘Meldplicht datalekken’. We zien hier een groeiend marktpotentieel en BitSensor heeft een unieke, eenvoudige en snelle oplossing om overheden, zorginstellingen, banken, en softwareontwikkelaars te helpen bij hun beveiliging”, aldus Frank Maene van Volta Ventures.

Al eerder was het onderscheidend vermogen van het product en ondernemersduo opgevallen. In 2016 kreeg BitSensor de NRC-Liveprijs voor CyberSecurity Startup of the Year, de IBM-prijs voor meestbelovende Nederlandse startup, en was top-10-finalist wereldwijd in het IBM SmartCamp-programma in Silicon Valley.

 

Gerelateerde berichten...