Den Haag daagt Hackers uit in ‘Hâck Den Haag’

Gemeente Den Haag houdt donderdag 22 november in samenwerking met het Haagse cyber security bedrijf Cybersprint een unieke hackwedstrijd onder de titel ‘Hâck Den Haag’.

Een groot aantal ethische hackers uit binnen- en buitenland zijn uitgenodigd om die dag in het atrium van het Stadhuis de digitale omgeving van de gemeente te testen op kwetsbaarheden. Een aantal van de beste hackers uit Nederland heeft zich al aangemeld.

Cyber security is onlosmakelijk verbonden met de stad van Vrede & Recht. Den Haag loopt dan ook voorop met dit soort hackwedstrijden, waarvan de eerste vorig jaar werd gehouden. Alle organisaties, waaronder gemeenten, staan dagelijks bloot aan digitale dreigingen als phishing en hackpogingen. Optimale digitale veiligheid is cruciaal.

Digitale veiligheid
“De digitale systemen van de gemeente Den Haag worden 24 uur per dag actief gemonitord op kwetsbaarheden, er is dan ook geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van de gemeentelijke ICT-systemen. Toch is het goed om de proef op de som te nemen en te onderzoeken of er kwetsbaarheden zijn te vinden die nog onbekend zijn. Daarom dagen wij de beste hackers uit om dit te testen”, zegt wethouder Rachid Guernaoui, die de gemeentelijke organisatie en ICT in zijn portefeuille heeft.

Hackwedstrijd
Voor ‘Hâck Den Haag’ testen de deelnemende ethische hackers de échte online omgeving van de gemeente. Deze ethische hackers verklaren zich akkoord met de voorwaarden van deze wedstrijd; dat wil zeggen dat zij verplicht zijn om kwetsbaarheden aan de gemeente te melden en deze niet verder te delen. ICT-specialisten van de gemeente staan paraat om eventueel gevonden kwetsbaarheden direct te verhelpen.

De gemeente Den Haag garandeert dat de omgang met persoonsgegevens en de beschikbaarheid van haar diensten voortdurend aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen voldoet, ook tijdens deze hackwedstrijd. De resultaten worden aan het eind van de dag bekendgemaakt door wethouder Rachid Guernaoui.

Cybersprint
De hackwedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Cybersprint. Dit Haagse cyber security bedrijf beschermt organisaties door continu real-time cyber risico’s te detecteren met behulp van een uniek Digital Risk Monitoring platform.

Onder de klanten vallen gemeenten, financiële instellingen, organisaties met een kritieke digitale infrastructuur en diverse bedrijven. Het platform werkt als een geautomatiseerde ethische hacker. Met de uitkomst van deze wedstrijd kan dit platform nog meer worden versterkt.

Gerelateerde berichten...

X