Enna Rizvic wint ASML Makers Award 2016 tijdens TU/e Contest

Enna Rizvic (20) heeft met haar idee ‘Digital Garden’ de ASML Makers Award 2016 gewonnen. Deze prijs is verbonden aan de TU/e Contest en werd dinsdag 17 mei voor het tweede jaar op rij uitgereikt. Rizvic: “Uit onderzoek blijkt dat ouderen die niet vaak naar buiten kunnen, het contact met de buitenwereld missen. Met mijn ontwerp wil ik de buitenwereld naar binnen halen.”

Rizvic, derdejaars student Industrial Design aan de TU/e, bedacht een bloem die kan groeien en verschillende kleuren kan aannemen. “Ze komen in paren van twee; eentje is voor jezelf en de andere bijvoorbeeld voor je oma”, aldus Rizvic. De groei weerspiegelt het aantal (digitale) contactmomenten, de kleur geeft de gemoedstoestand aan van de persoon aan de andere kant. “Op deze manier krijgt het contact een andere invulling: de bloem groeit hierdoor. Tegelijkertijd verandert de kleur van de bloem mee met de gemoedstoestand van de ander. Dit helpt bij het onderhouden van een gezonde relatie.”

Rizvic won € 2.500,- en een kwartaal multidisciplinaire begeleiding van ASML. Experts ondersteunen haar bij de verdere ontwikkeling van het project. De hulp is zeer welkom, want de komende maanden wil Rizvic haar prototype verder ontwikkelen tot een commercieel product en het business model verder uitdiepen. “Daarbij wil ik vooral uitvinden hoe het effectief geproduceerd kan worden. Mijn doel is om de kosten laag te houden, zodat het product ook aantrekkelijk is als cadeau.”

De ASML Makers Award stimuleert jonge ondernemers om innovatieve ideeën om te zetten in maakbare producten. ASML richt zich daarbij op drie belangrijke fasen in het innovatieproces, waarbij elke fase een eigen ASML Makers Award kent:

Het (uitvoerbare) idee (TU/e Contest).
Een werkend prototype (Smart Design to Market).
Een bedrijfsmodel, ondernemers die hun product al verkopen (BOV Young Makers Award).

Voor meer informatie over en foto’s van het ontwerp: klik hier.

Over ASML
ASML bedenkt en ontwikkelt complexe technologie voor lithografiemachines voor de chipindustrie. ASML laat zich hierbij leiden door de Wet van Moore en dat resulteert in steeds kleinere, goedkopere, sterkere en energie-efficiëntere halfgeleiders. Daardoor blijven micro-elektronische apparaten betaalbaar en kan de kwaliteit van leven van steeds meer mensen verbeterd worden. We zijn een internationaal bedrijf met meer dan 70 vestigingen in 16 landen en een hoofdkantoor in Veldhoven. Bij ASML werken meer dan 14.000 mensen. Het aandeel ASML staat genoteerd op de Euronext Amsterdam en NASDAQ onder het symbool ASML.

Gerelateerde berichten...