Fairphone stelt doel tegen 2045 Net Zero te bereiken

Vandaag kondigt Fairphone, de Nederlandse sociale onderneming die bouwt aan een markt voor ethische smartphones, het doel aan tegen 2045 Net Zero te willen bereiken (met 2022 als indexjaar).

Een hoger doel dan de universele doelstelling voor het mkb
Fairphone heeft de inventarisatie van broeikasgasemissies (BKG) voor alle scopes voltooid. Fairphone heeft een minimumreductiedoelstelling van 46% voor scope 1 en 2 vastgesteld tegen 2030.

Deze doelstelling is in lijn met de doelstellingen van het Science Based Targets initiative (SBTi) voor het midden- en kleinbedrijf. Fairphone is bovendien van mening dat het meer kan bijdragen dan deze doelstelling door zichzelf het ambitieuze doel te stellen om de scope 1- en scope 2-emissies al tegen eind 2022 naar nul te brengen.

Middellangetermijndoelstellingen om Net Zero in 2045 te bereiken
Fairphone commiteert zich daar bovenop tot een reductie van alle broeikasgasemmisies voor alle scopes naar Net Zero in 2045 inclusief scope 3, die het grootste deel uitmaakt van alle broeikasgasemissies. Om dit te bereiken heeft het bedrijf de volgende middellangetermijndoelen gesteld:

60% vermindering van de broeikasgasemissie-intensiteit voor haar bedrijfsactiviteiten en downstreamactiviteiten in 2030; en
100% van Fairphone’s Tier 1-leveranciers moeten Science Based Targets (SBT’s) hebben gesteld voor hun scope 1, 2 en 3 tegen 2025 en 30% van de Tier 2-leveranciers moeten SBT’s hebben gesteld voor hun scope 1, 2 en 3 tegen 2030.

Deze inspanningen moeten leiden tot een reductie van minimaal 90% van de broeikasgasemissies van Fairphone die vallen onder de doelstellingen voor alle scopes. Door het aanpakken van de resterende emissies (maximaal 10%) met behulp van koolstofverwijdering (een specifiek type compensatie waarbij boomherstel, agrarisch bodembeheer of technologische oplossingen zoals directe luchtafvang worden toegepast) zou Net Zero behaald moeten worden.

Ambitieuze doelstellingen als signaal voor de elektronica-industrie
Aangezien Fairphone geen eigen kantoor of fabriek bezit, heeft het bedrijf geen scope 1-emissies. Ongeveer 2% van de emissies van Fairphone zijn gerelateerd aan scope 2, namelijk het energieverbruik (elektriciteit, verwarming) in het kantoor dat Fairphone huurt. 98% van de uitstoot van Fairphone valt onder scope 3 (indirecte uitstoot waarvoor een bedrijf verantwoordelijk is in de gehele waardeketen, zowel productie als distributie en verkoop). Enkele van de hotspots in Fairphone’s scope 3 emissies zijn aangekochte goederen en diensten, waaronder de productie van de producten die het ontwerpt, upstream transport en distributie, alsmede het gebruik van verkochte producten.

Monique Lempers, Fairphone’s Impact Innovation Director: “Bij Fairphone willen we de elektronica-industrie motiveren om verantwoordelijker te handelen door te laten zien dat het mogelijk is om telefoons te produceren die eerlijker en beter voor het milieu zijn. Naast ons duurzame ontwerp waarmee we de CO2-voetafdruk van onze producten verkleinen, hebben we ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen voor ons bedrijf vastgesteld, in overeenstemming met het 1,5˚C-traject en het Klimaatakkoord van Parijs, waaronder het aanpakken van scope 3. Scope 3 is niet alleen de grootste hap uit onze CO2-uitstoot, het is ook de lastigste om aan te pakken, omdat het overgrote deel ervan afkomstig is van de prestaties van onze leveranciers waarop wij slechts beperkte invloed hebben. Toch willen we die uitdaging aangaan, want bij Fairphone zijn we vastbesloten om deel uit te maken van de oplossing.”

Gerelateerde berichten...