Groei Internet of Things zorgt voor nieuwe behoeften in de markt

Internet of Things (IoT) is het afgelopen jaar explosief gegroeid. Steeds meer apparaten worden aangesloten op het internet en volgens Jin Min Hu, Software Architect en Chairman van de Technology Board bij Altran, zet deze groei zich de komende jaren sterk voort. “Tot nu toe zijn we vooral bezig geweest onszelf voor te bereiden op IoT”, aldus Hu. “Met name kleinere innovatieve bedrijven waren actief in de ontwikkeling van IoT. Doordat nu ook grote internationale spelers aanhaken, ontstaat er een verschuiving: van het verbinden van sommige apparaten, naar het verbinden van alle apparaten.” Omdat steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet ontstaan er nieuwe behoeften en ontwikkelingen in de markt. Altran zet deze op een rij.

  1. Het realiseren van behoefte en meerwaarde zorgt voor groei

Alle faciliteiten om apparaten ‘connected’ te maken zijn aanwezig. Praktisch gezien is het dus mogelijk om alle apparaten op het internet aan te sluiten en ‘slim’ te maken. Maar voordat dit daadwerkelijk gebeurt, moeten consumenten zich realiseren dat zij behoefte hebben aan deze slimme apparaten en wat de toegevoegde waarde ervan is. Op dit moment maken consumenten gebruik van relatief weinig slimme apparaten. Zodra zij de meerwaarde van slimme apparaten inzien en hier ook vertrouwen in hebben zal IoT pas écht explosief groeien.

  1. Software op maat

Om alle slimme apparatuur zo goed mogelijk aan te laten sluiten aan de behoeften en wensen van eindgebruikers, is de juiste software nodig. One size fits all is niet meer van toepassing in dit stadium en software op maat wordt de standaard. De software moet precies zijn afgestemd op de organisatie waar deze wordt gebruikt en op de vraag uit de markt. Software voor een eenmanszaak moet aan andere eisen voldoen dan voor een groot warenhuis of IT-bedrijf. Dit vergroot de vraag naar kundige software-architecten.

  1. Meer aandacht voor Ultra Low Power

“Europese regelgeving en een succesvolle groei van IoT eisen (ingebedde) systemen met een zeer laag energiegebruik: Ultra Low Power-systemen. Denk aan implantaten, aanwezigheidssensoren of temperatuursensoren en wearables, waarbij het onwenselijk of heel duur is om de batterij te vervangen of vaak op te laden. Om het energiegebruik echt te minimaliseren moet je op alle niveaus in hardware en software iets doen. Dit betekent multidisciplinair werken en afwegingen maken. Het is een systeemzaak, en moet dus vanaf het begin in de productontwikkeling worden meegenomen”, zegt Herman Roebbers, senior Software Architect en Ultra Low Power-expert bij Altran, hierover.

“Organisaties kunnen niet meer om IoT heen, maar het is meer dan alleen apparaten ‘connected’ maken. Het is belangrijk dat organisaties zich realiseren wat er nodig is om IoT succesvol te laten groeien en ontwikkelen. Dat kan alleen door de genoemde zaken mee te nemen in de ontwikkeling van ‘connected’ producten”, besluit Hu.

Gerelateerde berichten...