Het zoemt in de lucht

Het typische gezoem van een op afstand bestuurbaar vliegtuigje met rotorbladen. Naar schatting zijn er in Nederland nu zo’n 100.000 recreatievliegers. En dat aantal neemt toe. Dronetechnologie ontwikkelt zich snel. Drones worden kleiner en beter, de prijzen gaan spectaculair omlaag. Drones zijn betaalbaar geworden voor een breed publiek.

Professioneel gebruik
De drone biedt vooral kansen voor de professionele markt. Boeren kunnen met drones gewassen besproeien, inzaaien en zelfs oogsten. Beveiliging gebruikt drones om mensen in de gaten te houden. Drones kunnen worden ingezet als vliegende beveiligingscamera’s. Justitie en politie gebruiken drones voor crowd control: het in de gaten houden van mensenmassa’s. Met hittesensoren en detectoren van chemicaliën worden onbemande vliegtuigjes ook ingezet voor het opsporen van drugslabs en wietkwekerijen. Fotografen en journalisten maken vanuit de lucht promotievideo’s, bedrijfsfilmpjes en huwelijksvideo’s. Journalisten bij CNN gebruiken de drones voor reportages.  Amazon het grote postorderbedrijf doet experimenten met bezorging middels drones. Ook Google werkt aan bezorgdrones en de Chinese web gigant Alibaba.

Onderscheid
Er wordt onderscheid gemaakt in twee typen dronebezitters: recreanten en professionals. Vlieg je er alleen voor je plezier mee, dan val je in de eerste categorie en is een vergunning niet nodig. Wel moet je tenminste 150 meter van mensenmassa’s, de bebouwde kom, havens, vliegvelden, spoorlijnen en verharde wegen wegblijven en mag je alleen overdag vliegen. Wie professioneel met drones werkt, moet een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport en een bedieningscertificaat hebben. Ook zij dienen nog altijd buiten de bebouwde kom te blijven.

Oneigenlijk gebruik
Tijdens de jaarwisseling bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn hebben drie mensen met een drone geprobeerd drugs naar binnen te smokkelen. Agenten konden ingrijpen nadat medewerkers van de gevangenis de politie hadden gewaarschuwd. Volgens gevangenispersoneel probeerden de verdachten vanuit een geparkeerde auto een pakketje over de muur van de gevangenis te vliegen. Drones worden wereldwijd al ingezet als transportmiddel voor drugs.

Drones zijn vanaf zo’n €2.500 leverbaar bij Droneland. De vliegtuigjes vliegen dan maximaal 18 minuten inclusief camera.

Gerelateerde berichten...

X