ICT Haalbaarheidstoets Digitale stelsel Omgevingswet

Op 25 september 2014 organiseert Nederland ICT een ICT Haalbaarheidstoets voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M). Het ministerie wil een twintigtal marktpartijen consulteren op de ICT-aspecten van het toekomstige digitale stelsel van de Laan van de Leefomgeving. Zij nodigt in het bijzonder het ICT-bedrijfsleven en de leden van GeoBusiness Nederland uit om deel te nemen aan de interactieve workshop.

Achtergrond digitaal stelsel
Bij de uitvoering van de Omgevingswet zoekt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een rol voor het bedrijfsleven bij de uitwerking en realisatie van de daarvoor benodigde digitale hulpmiddelen. De programmaorganisatie GOAL heeft een globaal ontwerp gemaakt van het “digitaal stelsel van de Laan van de Leefomgeving” (zie www.omgevingswet.pleio.nl/). Ze wil de opzet van dit digitale stelsel en de mogelijkheden van het bedrijfsleven graag laten toetsen op toekomstbestendigheid en innovatieve mogelijkheden door middel van een ICT Haalbaarheidstoets. Deze ICT Haalbaarheidstoets levert een bijdrage aan de voorbereiding van in het najaar te nemen strategische beslissingen.

Meer informatie en alle relevante documenten vindt u onderaan op deze pagina.

Datum en locatie
De ICT Haalbaarheidstoets vindt plaats op 25 september vanaf 13:00 uur, op locatie nabij Den Haag Centraal Station. Inloop is vanaf 12.30 uur met koffie en een broodje. Om 17.00 uur wordt afgesloten met een borrel

Vragen aan de markt
Tijdens de workshop wil de programmaorganisatie GOAL de volgende vragen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bespreken:

1. Zijn de uitgangspunten en ontwerpprincipes voor het digitaal stelsel passend?

Komen de consequenties van de volgende uitgangspunten en ontwerpprincipes overeen met de doelstellingen van het stelsel; ontstaat met de uitgangspunten en ontwerpprincipes de gewenste ruimte en/of mogelijkheden voor het bedrijfsleven; zijn de uitgangspunten en ontwerpprincipes werkbaar? 

  • De Laan van de Leefomgeving levert een verbetering op voor de gebruiker in de uitvoering van de Omgevingswet
  • De Laan van de Leefomgeving is realistisch en haalbaar door het gebruik van bestaande voorzieningen en de ontwikkeling in overzichtelijke stappen
  • De Laan van de Leefomgeving hanteert de ontwerpprincipes “ontkoppelen”, “geo-coderen”, “beslisbomen” en “standaarden”

Zie voor meer achtergrond bij deze uitgangspunten de bladzijden 15, 21, 22, 35 en 36 van de Programmadefinitie GOAL.

2. Is de indeling in drie onderdelen (gebruikerstoepassingen, laaninfrastructuur en gegevens) passend bij de mogelijkheden van verschillende leveranciers?

De overheid wil een sobere basisvoorziening laten realiseren en verwacht aanvullende functionaliteit van marktpartijen. Zie hoofdstuk 6 van de Programmadefinitie en bladzijde 15 e.v. van het Architectuurdocument GOAL.

3. Welke aanbevelingen zijn, aanvullend op de beschrijving van de koppelvlakken in de Programmadefinitie, te geven zodanig dat de verschillende digitale onderdelen (van verschillende) leveranciers onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en beheerd kunnen worden?

Is de functionele beschrijving van de koppelvlakken voldoende en/of niet blokkerend voor innovatieve ontwikkelingen? Zie bladzijde 48 e.v. van de Programmadefinitie.

Doelgroep
De beoogde deelnemer per organisatie is een inhoudelijke, toekomstgerichte, specialist op het domein Leefomgeving. Dat wil zeggen een productontwikkelaar, informatiearchitect of –analist met de technische of geo-technische expertise en kennis van ICT-producten en -diensten voor de Leefomgeving. De deelnemer kan met mandaat namens zijn organisatie(s) spreken en is beschikbaar voor een dagdeel voorbereiding, één dagdeel workshop en de review van de conceptrapportage (begin oktober). Per organisatie kan één deelnemer worden aangemeld.

Aanmelden
Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich tot en met 8 september via e-mail aanmelden voor de workshop  bij Floor Lekkerkerker van Nederland ICT. Indien meer partijen zich aanmelden dan kunnen deelnemen, zal een selectie worden gemaakt. Op 10 september krijgen de uitgenodigde bedrijven hiervan bericht. Nederland ICT stelt een verslag van de workshop op en zal dit verslag publiceren zodat alle geïnteresseerden er kennis van kunnen nemen.

Gerelateerde berichten...