SURF verhuist naar Mastodon

alliantie Mastodon Open Source Mastodon

Sinds 2 mei gebruikt SURF (de ict-coöperatie voor onderwijs- en onderzoekers) geen X (voorheen Twitter) meer als communicatiekanaal. De instelling gebruikt sindsdien Mastodon en LinkedIn.

Surf vindt dat X niet meer aansluit bij de publieke waarden zoals menselijkheid, autonomie en rechtvaardigheid van SURF. Ook loopt het bereik terug op X en verlaten steeds meer academici en onderzoekers het platform.

Academici en onderzoekers verlaten X

SURF stelt in een bericht op de website het belangrijk te vinden dat onderzoekers en academici zich vrijuit kunnen uitspreken op het platform. De coöperatie hekelt vooral de recente ontwikkelingen op X, zoals het gebrek aan moderatie en de toename van discriminerende content. Steeds meer onderzoekers en academici vertrokken al naar X-alternatieven.

SURF omarmt open source alternatieven en vinden Mastodon daarom een prima alternatief voor X (Twitter). In februari 2023 begon SURF al, samen met de Universiteiten van Nederland (UNL) met de Mastodon-omgeving voor het onderwijs en onderzoek. Nu is de overstap dus definiitief.

SURF verlaat X samen met GÉANT, de samenwerking van Europese nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s). Beide instellingen horen bij een reeks van instellingen die X verlaat. Veel overheidsinstellingen gingen hen vorig jaar al voor.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...