ICT-kosten in ziekenhuizen zijn verder gestegen

De ICT-kosten in ziekenhuizen zijn verder gestegen. In 2017 bedroegen de ICT-kosten 5,3% procent van de omzet. In 2013 was dit nog 4,5%. De softwarekosten maken met 40% het grootste deel uit van de ICT-kosten. Het EPD wordt langzaam maar zeker een basisvoorziening voor de ziekenhuizen en ongeveer de helft van de ziekenhuizen biedt zijn patiënten een portaal aan. Dit blijkt uit onze jaarlijkse ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners.

De softwarekosten maken met 40% het grootste deel uit van de ICT-kosten. De meeste softwarekosten zijn voor de ondersteuning van het primaire proces zoals bijvoorbeeld het EPD/ZIS. Na de software kosten is een grote kostenpost het personeel met 34% van de ICT-kosten. De nieuwste generatie EPD’s en de daarmee gepaard gaande digitalisering van primaire en secundaire zorgprocessen vereisen van ziekenhuizen een grotere formatie functioneel applicatiebeheer. Door de stijging van de ICT-kosten ontstaat bij ziekenhuizen meer aandacht voor financieel meerjarenbeleid van ICT. De aandacht voor IT-control blijft echter nog beperkt.

 

EPD als basisvoorziening in ziekenhuizen

Het EPD wordt langzaam maar zeker een basisvoorziening voor de ziekenhuizen. Uit de benchmark blijkt dat ieder ziekenhuis op het gebied van EPD een zo volledig mogelijke implementatie nastreeft.

Ziekenhuizen zullen zich meer moeten gaan richten op de informatie-uitwisseling met patiënten en externe partijen om onderscheidend te zijn op het gebied van informatievoorziening. Veel ziekenhuizen richten zich daarom op het gebruik van een patiëntportaal en een zorgverlenersportaal.

 

Patiëntportaal steeds meer aanwezig en verder doorontwikkeld

Ongeveer de helft van de ziekenhuizen biedt zijn patiënten een portaal aan. Functionaliteiten zoals online intake, inzage dossier, en online afspraken worden als eerste geïmplementeerd. Als een van de laatste functionaliteiten implementeren ziekenhuizen onderdelen zoals ‘koppelen met medische devices en een PGO’. Ziekenhuizen bieden voorzieningen voor bijvoorbeeld een webspreekuur nog zeer beperkt aan.

Alle deelnemende ziekenhuizen geven in meer of minder mate aan de komende twee jaar een patiëntportaal met brede functionaliteit aan te gaan bieden.

Gerelateerde berichten...