Motiv belicht gevaren van draadloos netwerken

Het WK voetbal in Brazilië zorgt weer voor een explosieve toename van het dataverkeer via draadloze netwerken, en dan met name in de Braziliaanse speelsteden. Bij een overbelasting van de mobiele netwerken is het immers verleidelijk om gebruik te maken van vrij toegankelijke wifi-netwerken, zodat de vers geschoten selfies of het laatste nieuws toch te delen zijn via de sociale media.

Motiv adviseert voetbalfans echter om voorzichtig te zijn bij het gebruik van ‘gratis wifi’. In de praktijk bieden deze netwerken vaak geen enkele vorm van security. Zo trof anti-malwarespecialist Kaspersky tijdens een rit door de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo vijfduizend verschillende access points aan. 26 procent van deze netwerken gebruikte geen enkele vorm van encryptie, terwijl nog eens twaalf procent het eenvoudig te kraken WPA gebruikte. Ook blijkt een aanzienlijk percentage gebruik te maken van de standaard SSID-instellingen, waardoor een ervaren hacker eenvoudig kan raden om wat voor type access point het gaat.

Door de zwakke beveiliging kunnen bijvoorbeeld de inloggegevens voor Facebook en Twitter of andere gevoelige data worden onderschept. Bij contact met een onbeheerd ‘ad hoc’ access point, bestaat zelfs het risico dat gegevens direct met een hacker worden uitgewisseld.

“Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die kleven aan het gebruik van draadloze netwerken”, stelt Rémon Verkerk, Security Consultant bij Motiv. “Denk hierbij onder andere aan identiteitsdiefstal, het afvangen van wachtwoorden en het lekken van bedrijfskritische en vertrouwelijke informatie. Ook als gebruik wordt gemaakt van de laatste versleutelingsstandaarden, zoals WPA/WPA2, is de gebruiker nog altijd kwetsbaar, in tegenstelling tot wat veel IT-professionals beweren.”

Gerelateerde berichten...

X