Bits of Freedom gaat nu ook rechtszaken voeren

Bits of Freedom (BoF) gaat nu ook rechtszaken voeren. Dat schrijft de digitale burgerrechtenorganisatie in haar onlangs verschenen jaarverslag over 2016.

Volgens de organisatie wordt steeds vaker beleid gemaakt dat niet strookt met mensenrechten. De zaken die de digitale burgerrechtenorganisatie worden wel zorgvuldig uitgekozen op haalbaarheid en strategisch belang.

 

Journalistiek onderzoek

Naast juridisch en technisch onderzoek gaat BoF ook journalistiek onderzoek doen. Daarbij is de manier waarop bijvoorbeeld de Noorse consumentenbond dit heeft gedaan of Radar dat doet het model. Onderzoek dat de gemiddelde internetter raakt. Daarmee komt meer media-aandacht en kan beleid beïnvloed worden.

Die verandering komt voort uit het streven van BoF om een breder publiek te bereiken. Daarom worden ook de website en nieuwsbrieven compleet vernieuwd in 2017, inclusief een nieuwe huisstijl.

“Het blijft een uitdaging om ervoor te zorgen dat Bits of Freedom net zo snel verandert als haar techno-politieke omgeving,” stelt directeur Hans de Zwart. “De doelstelling van Bits of Freedom blijft in ieder geval ongewijzigd: we verdedigen en bevorderen digitale burgerrechten en richten ons daarbij in het bijzonder op communicatievrijheid en privacy”

Volgens de organisatie was 2016 het jaar waarin privacy of het gebrek eraan mainstream werd. “Bits of Freedom moest vol gas geven, zegt de Zwart. “Die trend is dit jaar voortgezet, mede door het aannemen van een campaigner. Deze medewerker maakt de vertaalslag van de dossiers naar begrijpelijke taal.”

 

BoF verdeelt hun werk in een aantal thema’s:

  • Onze privécommunicatie blijft privé — Als we online privé met elkaar willen communiceren dan moet dat zonder veel moeite kunnen. Privécommunicatie, zonder controle of inmenging van buitenaf, hoort de standaard te zijn. Eventuele inbreuken moeten expliciet en transparant zijn.
  • We hebben een gepaste regie over onze data en over ons profiel — We hebben de regie over onze data en over hoe die gebruikt mag worden. We kunnen anoniem kennis vergaren en delen, en kunnen onze eigen digitale identiteit vormgeven.
  • We zijn baas over onze eigen apparaten — We moeten onze apparaten kunnen vertrouwen. Dat betekent dat ze niets doen wat we niet willen en niets doen zonder dat we het door kunnen hebben.
  • Er is een internet commons met toegang voor iedereen — Het internet is als ‘commons’ van iedereen en van iedereen in gelijke mate. Het is een publieke ruimte waar vrije expressie en kennis delen mogelijk moet zijn. Het recht op toegang kan niet zomaar worden afgepakt.

 

Doelstelling

“Het blijft een uitdaging om ervoor te zorgen dat Bits of Freedom net zo snel verandert als haar techno-politieke omgeving”, vindt de Zwart. “De doelstelling blijft in ieder geval ongewijzigd. Het verdedigen en bevorderen van digitale burgerrechten, met de nadruk op communicatievrijheid en privacy.”

 

De organisatie is verder van plan om meer lokale activiteiten op te zetten. Een eerder experiment met Bits of Groningen was zo succesvol dat het wordt uitgebreid. In elk geval gaat de organisatie vrijwilligers trainen om om zelf lokale activiteiten te  organiseren.