Boekingssites willen EU-onderzoek naar oneerlijke Google-zoekresultaten

Google logo Google Pay

Zeker dertig boekingssites vinden dat Google hun eigen reserveringsdienst Google Vacation Rentals voortrekt. Maandag stuurden zij een gezamenlijke brandbrief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager. De klagers willen dat de Europese Commissie (EC) er iets aan gaat doen.

De brief is ondertekend door onder andere door de internationale platforms Expedia en Tripadvisor. Nederlandse ondertekenaars zijn onder andere boekingssites BungalowNet, Chalet.nl en Silka Holiday Rentals.

 

Oneerlijke concurrentie

De briefschrijvers vinden dat websites die bij de Google-dienst onterecht hoger worden genoteerd in de  zoekresultaten van de techreus. Dit zou zelfs gebeuren als een resultaat van andere boekingssites beter zouden aansluiten. Gevolg is dat het systeem van Google meer kliks krijgt. En dat is dus volgens de briefschrijvers een evident geval van oneerlijke concurrentie en machtsmisbruik.

Google ligt niet voor het eerst onder vuur wegens machtsmisbruik. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Google Shopping. Het bedrijf kreeg al in 2017 een fikse boete wegens machtsmisbruik in Google Shopping. In 2018 kregen de autoriteiten nog steeds klachten van een aantal concurrenten, die stelden over zowel Google als moederbedrijf Alphabet.

Ook toen ging het om achterstelling bij het tonen van zoekresultaten. Klagers destijds waren onder andere Kelkoo en Compare.

In 2018 kreeg het bedrijf een boete van 4,34 miljard euro vanwege machtsmisbruik van het Android-systeem.De EU oordeelde toen dat het bedrijf onterecht de eigen zoekmachine opdrong aan gebruikers van Androidtoestellen.

 

Consumentenbond

Vorig jaar stelde de Consumentenbond Google nog aan de kaak vanwege het onterecht verzamelen van locatiegegevens. De bond en diende samen met een groot aantal andere organisatie een klacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Google ontfutselt volgens de bond haast ongemerkt toestemming van Android-gebruikers om hun locatiegegevens te gebruiken. Uit aanvullend onderzoek van de bond blijkt bovendien dat bij 54% van de bezitters van een Android-telefoon de functie ‘web&app activiteit’ ingeschakeld is. Hierdoor worden automatisch alle locatiegegevens van zowel internetgebruik als appgebruik automatisch met Google gedeeld. Volgens de bond is dat in strijd met de wet.

De bond is niet de enige klager. Ook de overkoepelende Europese consumentenorganisatie, de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbonden dienden klachten in.

 

Gerelateerde berichten...