De zorg van morgen begint bij de data van vandaag

“We zitten op een berg met goud!” denk je als ziekenhuis, wanneer je nadenkt over die terabytes aan patiëntendata die dagelijks wordt ingevoerd, aangevuld, opgevraagd, geanalyseerd en toegepast. Data over de patiënt, over diens medische historie, over diens levensstijl, over aandoeningen en behandelingen, over anamneses en prognoses. En over de labwaarden voor en na de behandelingen. Anamneses, analyses, röntgenfoto’s, hartfilmpjes, ECG’s, MRI- en CT-beelden, medicijngebruik, alles wordt vastgelegd en opgeslagen.

Data die gebruikt kan worden voor betere zorg, voor beter onderzoek en beter onderwijs. Data die kan worden gebruikt om de patiënt gepersonaliseerde zorg op maat te geven. Om te leren van gisteren, om vandaag en morgen betere zorg te verlenen.

Daarnaast verzamelt de patiënt zelf ook een hele berg aan data. Over zijn/haar gezondheid, over activiteit, slaap, inspanning en levensstijl, al of niet bewust vergaard op wearables en andere devices. Via het patiëntenportaal van het ziekenhuis of de zorginstelling kan data worden gedeeld tussen patiënt en zorgverlener, en kan data worden toegevoegd die wordt verzameld door middel van thuismeting of remote monitoring.

En als alles gaat zoals het hoort te gaan, wordt patiënten data gedurende de gehele patiëntenreis door de zorgketen gebruikt, aangevuld, uitgebreid en toegepast. Oom de patiënt nog betere zorg te geven, en om te vermijden dat de patiënt zijn/haar verhaal telkens opnieuw moet vertellen.

Maar werkt dat ook zo? Is data gemakkelijk benaderbaar? Is patiënten data gemakkelijk te delen in de zorgketen? Kan elke patiënt zelf bij de data? Is de uitwisselbaarheid (interoperabiliteit) van data wel zo goed geregeld? En hoe zit het met de kwaliteit van de data?

Als de data in een elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt vastgelegd en opgeslagen, gebeurt dat dan op een gestandaardiseerde manier, zodat de data voor iedere gebruiker dezelfde betekenis heeft? Is de in het EPD opgeslagen data wel benaderbaar? En kan de in het EPD opgeslagen data gemakkelijk worden gedeeld met andere zorgprofessionals en andere ziekenhuizen?

Met andere woorden: is die berg goud wel echt een berg met goud? En houden zorgprofessionals tijdens het vastleggen van hun bevindingen rekening met hoe de data wordt opgeschreven en vastgelegd? Is de data eenduidig, consistent en herbruikbaar? Geldt het adagium van Registratie aan de Bron: “eenmalig vastleggen voor meervoudig gebruik”?

Het moge duidelijk zijn: de terabytes aan patiëntendata die vandaag wordt vastgelegd en aangevuld is van onschatbare waarde voor de patiënt en de dokter van morgen! De aandacht die vandaag wordt besteed aan het vastleggen van de data betaalt zich morgen dubbel en dwars uit. De zorg van morgen begint bij de data van vandaag!

Lees ook:

Gerelateerde berichten...