Deal roaming T-Mobile en Tampnet biedt betere dekking op zee

Noordzee internetkabels zeekabel Tampnet Defensie krijgt grotere rol bij bescherming infrastructuur Noordzee

T-Mobile gaat betere dekking op de Noordzee bieden door een overeenkomst met offshore-aanbieder Tampnet. Dit betekent dat reizigers en bedrijven op een van de drukste stukken zee nu een goedkoper alternatief hebben voor zowel bellen als dataverkeer.  Wanneer de deal van kracht wordt is nog niet bekend.

De deal moet klanten die op de Noordzee varen of werken duizenden euro’s per gigabyte data besparen. Voornamelijk offshore-diensten, windmolenparken en schepen, die de drukstbezochte vaarroute van Europa bevaren, profiteren van de netwerkuitbreiding.

Sinds de lancering van het landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020, biedt T-Mobile het netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee, tot en met ca. 22 kilometer uit de kust. dit is inclusief het 4G- en 5G netwerk over de 700MHz band. Door de deal is dit gebied nu stukken uitgebreider.

Dekking op Noordzee

In 2021 won T-Mobile de veiling van de vergunningen voor 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee. Daardoor kon het afgelopen jaar uitbreiding plaatsvinden in delen van het Noordzeegebied. Dit gebeurde door het plaatsen van extra antennes op land richting de Noordzee, maar ook via uitbreiding van opstelpunten waarbij gebruik wordt gemaakt van de windmolenparken op zee.

Goede bereikbaarheid van het netwerk tegen aantrekkelijke tarieven is onder andere essentieel voor de bouw en doorontwikkeling van windmolenparken op zee. Iedereen heeft hier baat bij: vissers, plezierzeilers, beroepsvaart, loodswezen, de douane, Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dat geldt ook voor de medewerkers van CrossWind (een joint-venture van Shell en Eneco) die momenteel in het gebied voor de kust van Egmond aan Zee het nieuwe windpark Hollandse Kust Noord bouwen.

Bas van den Kieboom, windturbine projectengineer bij CrossWind: “Dankzij de nieuwe verbinding kunnen we het windpark sneller en efficiënter in bedrijf stellen, doordat we op onze installatieschepen voortaan beschikken over mobiel internet. Ook zal het mobiele netwerk een cruciale rol gaan spelen bij de communicatie tussen zee en land. Denk dan aan de communicatie met de Kustwacht en de KNRM bij noodgevallen tijdens werkzaamheden aan het windpark, maar ook aan de communicatie met onze windturbine experts op de vaste wal.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...