Europese privacy-organisaties klagen Clearview aan

gezichten silhouetten kleur

Clearview AI, het bedrijf dat eerder in het nieuws kwam door massaal verzamelen van gezichtsscans, krijgt een rechtszaak aan de broek van een aantal Europese privacygroepen. De zaken gingen donderdag van start in EU-landen Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland en Italië. Ook het Verenigd Koninkrijk diende klachten in.

De groepen stellen dat de werkwijze van Clearview niet in lijn is met de Europese privacywetgeving. Volgens het bedrijf zelf hebben ze intussen zeker drie miljard gezichten in de eigen database zitten.

Private bedrijven

Het grootste probleem zit volgens de samenwerkende organisaties dat het bedrijf het toestaat dat de software en de database toegankelijk zijn voor private bedrijven, terwijl alleen autoriteiten ze eigenlijk mogen inzien. Bij die private bedrijven zou ook een klant uit Nederland zitten. Om wie het precies gaat is nog niet bekend.

Volgend probleem dat in de rechtszaken aan de orde gaat komen is het feit dat Clearview afbeeldingen van sociale media haalt zonder dat de gebruikers toestemming geven. Privacyorganisaties Privacy International, NYOB, Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights en Homo Digitalis namen de proef op de som en ontdekten dat de afbeeldingen ook makkelijk weer terug te leiden zijn naar de accounts waar ze vandaan komen. Dat betekent dat mensen zonder hun toestemming in een databestand zitten waar vanuit ze makkelijk te vinden zijn.

De organisaties stellen dan ook dat een bedrijf uit New York helemaal niet over dergelijke gegevens mag beschikken, zeker niet als die van Europese burgers afkomstig zijn. Europese privacywetten zijn er duidelijk over: dat mag niet.

De Europese zaak tegen Clearview volgt op een zaak die sinds maart dit jaar speelt in de de staat Californië in de VS. Die zou verbieden dat het bedrijf nog langer afbeeldingen en andere data verzamelt van inwoners van die staat. Verder ligt het bedrijf ook onder vuur bij privacywaakhonden in Canada en Australië.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X