Extra maatregelen tegen fraude met app CoronaCheck

corona app coronaMelder app-aanbieders

Het Ministerie van Volksgezondheid treft extra maatregelen tegen fraude met de app CoronaCheck. Die gelden bijvoorbeeld voor mensen die rondlopen met een valse QR-code. Ze hebben die ofwel gekocht, ofwel vervalst.

Op AlleStoringen gaan veel klachten rond van mensen die melden dat hun QR-code het niet meer doet. Die zouden volgens bronnen van de NOS vooral komen van menden die met een frauduleuze code. Op de site van Allestoringen is te zien dat de ‘storingen’ vooral voor lijken te komen in en rond de Randstad.

Door de maatregelen worden ook de mensen getroffen die eerder een code kochten op een GGD-locatie op Schiphol. RTL Nieuws ontdekte eerder dat het daarbij ging om tienduizenden mensen die zo’n code kregen van GGD-medewerkers die ze hadden omgekocht. Verder verkochten ook fraudeleuze huisartsassistenten valse registraties.

Blokkeren

Blokkeren van deze codes was tot voor kort een probleem. CoronaCheck waar daar nog niet op ingesteld. Dat probleem is nu verholpen. Valse QR-codes kunnen nu dus helemaal uit de app gehaald worden.

Dat gebeur door een extra controle bij het opstarten van de app. CoronaCheck controleert dan of de QR-code  voorkomt op een zwarte lijst. Is dat het geval, dan verschijnt er geen code.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...