Facebook maakt sociaal netwerk IT-beveiligers

Stapel icoontjes met de F van Facebook

Facebook is sinds gisteren in de VS met ThreatExchange gestart, een netwerk voor beveiligingsspecialisten en bedrijven waarin zij informatie over online dreigingen kunnen delen. Volgens Facebook CEO Mark Zuckenberg moet zo IT-beveiliging naar een hoger plan getrokken worden. Bedrijven als Bitly, Dropbox, Facebook, Pinterest, Tumblr, Twitter en Yahoo doen mee in de bètaversie van het nieuwe netwerk. Wanneer de toepassing in Nederland en de EU gebruikt kan worden is nog niet bekend.

In ThreatExchange bepalen bedrijven zelf welke informatie ze met wie delen. Dit om te voorkomen dat bedrijfsgeheimen in verkeerde handen vallen. Verder is het platform volgens Zuckenberg eenvoudig gehouden om een zo groot mogelijke uitwisseling te kringen. Zo kunnen ze snel van elkaars ontdekkingen en oplossingen leren. “Als één bedrijf er sterker van wordt, worden we allemaal beter, ” zo valt op de startpagina van TreatExchange te lezen.

Het initiatief van Facebook past bij de verhoogde aandacht van grote bedrijven en overheden om de toegenomen dreiging van grootschalige cyberaanvallen af te wenden. Gisteren kondigde president Obama aan een Cyber Threat Intelligence Integration Center op te richten. Doel is betere informatie-uitwisseling te krijgen tussen Amerikaanse overheidsdiensten over IT-beveiliging.

Ook voor individuele gebruikers van het sociale netwerk worden extra mogelijkheden in gebruik genomen. Zo kunnen gebruikers binnenkort aangeven wat er met hun account moet gebeuren als zij overleden zijn. Verder komt de mogelijkheid een ‘digitale erfgenaam’ te benoemen die tot op zekere hoogte een herinneringspagina van de overleden mag inrichten op basis van het profiel, de instellingen en foto’s die de overledene eerder op het netwerk plaatste.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...