“Fraudeurs richten pijlen op singles in decembermaand”

singles

Vier op de tien singles die via het internet nieuwe contacten zoeken, vertrouwen deze contacten meteen. Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Hierdoor lopen ze een grotere kans om in de val van een datingfraudeur te trappen die hen geld afhandig maakt.

Fraudeurs weten dat veel singles in de donkere decembermaand vaker negatieve emoties hebben over het alleen zijn. En spelen daarop in. De NVB waarschuwt mensen die online nieuwe contacten opdoen om alert te zijn op de tactieken die fraudeurs gebruiken om vertrouwen te winnen. Om Nederlanders te helpen dit soort pogingen tot oplichting te herkennen, komt de NVB met een nieuwe les over datingfraude op zowerktfraude.nl.

Extra alert in december

Uit het onderzoek van de NVB blijkt dat iets minder dan de helft van de singles potentiële dates googled op naam en foto (47%). En vervolgens checkt of bekenden deze persoon volgen (47%). Of hij of zij vraagt om extra foto’s (46%). Slechts 17 procent van de singles vraagt bij zo’n online ontmoeting direct om een videogesprek. Marco Doeland, Team Lead Veiligheid bij de NVB: “We adviseren iedereen die online op zoek is naar een nieuwe partner om deze maand extra alert te zijn. En om goed te controleren of de persoon met wie zij contact hebben wel écht die persoon is. Zeker als diegene vraagt om geld over te maken.”

Aandacht

De Nederlandse Rileen (64) werd slachtoffer van zo’n oplichter. Het was een Amerikaanse goudhandelaar die zei in Zuid-Limburg te wonen, maar voor zijn bedrijf in Maleisië zat. Na veel heen en weer chatten werd ze verliefd. Na enige tijd vroeg hij haar om geld voor een vliegticket, maar hij kwam nooit. Wel volgden meerdere verzoeken om geld. Uiteindelijk verloor Rileen meer dan 50.000 euro aan deze ‘Pieter’.

Marianne Junger, hoogleraar cybercrime aan de Universiteit van Twente: “Datingfraudeurs maken misbruik van de behoefte van singles aan een romantische relatie. Ze geven hun potentiële slachtoffers veel online aandacht, zodat zij zich bijzonder en geliefd gaan voelen. Hun slachtoffers hebben na enige tijd echt het gevoel een relatie te hebben, ook al verloopt al het contact online. Vervolgens buiten de fraudeurs het vertrouwen van de online geliefden uit en troggelen zij hen vaak veel geld af.”

Gerelateerde berichten...