Gevaren ransomware uitgelegd in een stripverhaal

ransomware

Barracuda Networks en zijn partner Lemontree publiceerden een stripverhaal, waarin ze uitleggen wat ransomware is. Zo tonen zij een breed publiek hoe groot het probleem is. De twee bedrijven hebben het idee dat het bij veel bedrijven toch nog steeds schort aan het nodige bewustzijn hierover. Mogelijk omdat ransomware als ingewikkeld wordt gezien. Of als iets dat alleen de it-afdeling betreft

Complete verwoesting

In de strip ‘Sirus en het zwangere juwelierskoppel – Naar analogie van digitale kwetsbaarheid’ draait het om het echtpaar Ronald en Jolanda, eigenaar van een juwelierszaak en in verwachting van een tweeling. Hun leven gaat op rolletjes, tot Sirus verschijnt. Hij breekt in – op dezelfde wijze als een hacker zou doen in een bedrijfsnetwerk – en verwoest alles wat Ronald en Jolanda hebben opgebouwd.
Sirus is een traditionele inbreker met de trekjes van een cybercrimineel. Zo maakt hij zichzelf niet meteen kenbaar. En blijft hij lang hangen in de meterkast (symbool voor een digitaal netwerk). Door goed te kijken wat er in huis gebeurt, vergaart hij belangrijke en gevoelige informatie. Bijvoorbeeld hoe hij toegang kan krijgen tot de kluis in de kelder (in vaktaal ‘lateral movement’). Na zijn succesvolle inbraak blijft hij in het huis rondhangen en komt op het idee om de pasgeboren tweeling te ontvoeren (metafoor naar ransomware).

Link tussen fysiek en digitaal

De strip legt een parallel tussen fysieke en digitale criminaliteit. En stelt de vraag: ‘Is jouw bedrijfsnetwerk beter beschermd tegen de daden van iemand als Sirus?’ Het verhaal bevat een aantal interessante feiten, zoals dat cybercriminelen gemiddeld negentig dagen in een netwerk actief zijn voordat losgeld wordt geëist. En dat vaak twee keer ‘ransom’ wordt gevraagd. Een keer voor de ontsleuteling en een keer voor het niet lekken van data.
Ook start er elke 39 seconde een cyberaanval en begint 91 procent van de succesvolle ransomware aanvallen bij e-mail, waarbij medewerkers in een beveiligde omgeving de zwakste schakel zijn.
De strip is op te vragen als PDF en/of te bestellen als gedrukt exemplaar via https://lemontree.nl/strip.

Gerelateerde berichten...

X