GGZ hoeft dossier verdachte Wilhelmina Ziekenhuis niet aan OM geven

NIS2 digitaal bewijsmateriaal

De GGZ Drenthe hoeft het medisch dossier van Theodoor V. uit Veenhuizen niet aan het Openbaar Ministerie te geven. Dat bepaalde de rechtbank in Assen eind vorige week. Het gaat om gegevens van de verdachte oud-verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Het OM verzocht volgens RTV Drenthe de GGZ-instelling het hele dossier van de verdachte, een voormalig verpleegkundige, te overhandigen. De instelling weigerde dit omdat deze gegevens zouden vallen onder het beroepsgeheim. Vervolgens ging het OM hiertegen in beroep.

De rechtbank stelt nu dat in de politieverhoren van drie andere GGZ-medewerkers meer dan genoeg  informatie opleverde. Het is dus onnodig dat het hele medisch dossier van de verdachte ook nog een ter beschikking van het OM komt. De rechter stelt dat dit dossier geen informatie bevat dat van zodanig toegevoegde waarde in de zaak kan zijn dat je daarmee de privacy van de verdachte daarmee mag schenden.

Voldoende medische gegevens

De rechtbank vindt het voldoende dat de medische gegevens van de betrokken overleden patiënten door het ziekenhuis al gedeeld zijn. Daar staat genoeg in. “Die gegevens kunnen worden vergeleken met hetgeen medewerkers van de GGZ verklaard hebben”, aldus de rechter in de uitspraak. De uitspraak kon niet bepaald op instemming rekenen van de aanwezige nabestaanden in de rechtszaal.

Verdachte V. is al wel op vrije voeten, maar nog niet vrijgesproken. Hij wordt dus nog steeds verdacht van de betrokkenheid bij de dood van een twintigtal patiënten die in coronatijd in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen lagen.  De verdachte zou terwijl hij in een GGZ-instelling verbleef hebben gezegd dat hij twintig patiënten te hebben vermoord. Dat gebeurde tussen  maart 2020 en mei 2022. V. werkte op de longafdeling van het ziekenhuis. Tijdens de eerdere zitting in de rechtbank vertelde V. echter een ander verhaal en zegt juist niets te maken te hebben met de sterfgevallen.

Omdat er te weinig bewijs tegen de verdachte was, is V. intussen vrijgelaten. Hij blijft echter wel verdachte. Het OM moet de zaak nu dus zonder de patiëntgegevens van de verdachte zien rond te krijgen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...