Helft Nederlanders werkt liefst thuis tot aan vaccin

thuiswerken bureau met boeken en telefoon

Het merendeel van de werknemers die thuis werkt blijft dat het liefst doen tot er een vaccin tegen corona is. Dat blijkt uit onderzoek . Men vindt het risico op besmetting te groot.

Zeker 53 procent van de thuiswerkers keert voorlopig dus liever niet terug naar kantoor. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan vertrouwen in collega’s te zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden is er namelijk niet gerust op dat zij zich aan alle coronamaatregelen houden.

Opvallend genoeg zijn de ondervraagden een stuk minder kritisch over hun eigen striktheid. Maar liefst 81 procent verwacht zich bij terugkeer naar kantoor, te allen tijde aan de voorschriften van het RIVM te houden.

Vooral dertigers zijn opvallend mild over hun gedrag (85 procent) en erg wantrouwend richting collega’s (60 procent). Alleen de mensen van wie de thuiswerksituatie erg onwenselijk is, zeggen naar kantoor te willen terugkeren.

 

Coronaproof

Een andere belangrijke reden om nog niet terug te keren naar kantoor is een gebrek aan algehele frisheid. Zo stelt maar liefst een derde van de respondenten dat de hygiëne bij hen op kantoor onvoldoende is. Ondanks de door het RIVM opgestelde richtlijnen, wordt er slechts in beperkte mate beterschap verwacht. Zo denkt de helft van de ondervraagden dat hun werkgever de werkvloer niet coronaproof kan maken. Daarnaast zegt maar liefst 24 procent dat hun bedrijf zich onvoldoende inzet voor een coronavrij-kantoor. Met 32 procent zijn vooral werknemers tot veertig jaar erg kritisch over de ijver van hun werkgever op dit gebied.

Niet alleen het kantoor zelf, maar ook de reis ernaartoe is voor veel respondenten een risico dat ze het liefst uit de weg gaan. Maar liefst 69 procent van hen zegt het openbaar vervoer actief te ontwijken totdat er een vaccin is ontwikkeld.

Opvallend genoeg zijn Groningers (78 procent) de grootste OV-ontwijkers. Het meest positief gestemd zijn Brabanders en Limburgers. Van hen gaat slechts 62 procent het liefst nog niet met het openbaar vervoer naar het werk.

 

Gerelateerde berichten...

X